Zašto chia sjemenke trebate dodati u svako jelo?

| Health |

 

Chia sjemenke su bogate omega 3 masnim kiselinama, obnavljaju mišiće, poboljšavaju probavu i smanjuju loš kolesterol. Apsolutno i više nego dovoljno razloga da ih uvrstite u svoju prehranu.

Chia sjemenke se često nazivaju superhranom. Ove sitne sjemenke bogate su vrlo hranjivim tvarima i zahvaljujući svom neutralnom okusu mogu se dodati bilo kojem receptu.

Bogate su raznim mineralima koji su poznati po svojoj ulozi i utječu na zdravlje vaših kostiju. Naime, 25 g chia sjemenki sadrži 157 mg kalcija, što je više od količine kalcija u 100 ml mlijeka.

Kalcij u chia sjemenkama pomoći će i vašim zubima. Budući da u sebi sadrže i magnezij, fosfor i mangan, uz pomoću njih imat ćete čvrste i zdrave zube.
Nezasićene masti, vlakna i bjelančevine poznati su kao dobri regulatori nivoa šećera u krvi.

Chia sjemenke su jedna od najkorisnijih namirnica koje možete koristiti za liječenje dijabetesa.Budući da su chia sjemenke bogate vlaknima, dobre su i za vašu probavu. Zahvaljujući netopljivim vlaknima koje chia sjemenke sadrže, ona postaju gel kad dođu u kontakt s vodom. Ova tvar poboljšava rad crijeva, sprečavajući tako zatvor.

Visokim sadržajem vitamina B chia sjemenke pomažu u ubrzavanju metabolizma. Bogate su i Omega-6 kiselinama koje pomažu tijelu da apsorbira razne vitamine topive u mastima koji pridonose mršavljenju. Serotonin i melatonin su dva hormona koji su zaslužni za dobar san. Njih proizvodi triptofan koji se nalazi u chia sjemenkama pa tako ove čarobne bobice doprinose boljem snu i opuštanju.

Chia sjemenke sadrže i Omega-3 i Omega-6 masne kiseline koje smanjuju upalu i snižavaju krvni tlak. Osim toga vitamini B, željezo, cink i magnezij koji se nalaze u chia sjemenkama pomažu u jačanju vaše energije. Samo dodajte ove sjemenke u svoj omiljeni smoothie kako biste uživali u danu punom energije. Budući da chia sjemenke sadrže veliku količinu antioksidanata, dobre su za vašu kožu.

Osim toga, vitamin E koji sadrže doprinosi usporavanju starenja. Chia sjemenke sadrže vlakna koja ljudima daju dug osjećaj sitosti. To pomaže u smanjenju apetita i gubitku kilograma.