Zašto biste trebali započeti dan sokom od mrkve?

| Health |

Pixabay

Mrkva je jedno od najpopularnijih povrća na svijetu.

Sirova mrkva može biti teška na prazan želudac pa je najbolje napraviti sok. Recept je jednostavan; samo ubacite nekoliko mrkvi u sokovnik i ukusnim sokom započnite dan.

Mrkva je izuzetno bogat izvor vitamina A i karotena. 100 grama svježe mrkve sadrži 8.285 mikrograma beta-karotena i 16.706 jedinica vitamina A. Karoten se pretvara u vitamin A u jetri. Beta-karoten je jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidansa koji štite organizam od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Osim toga, ima sve funkcije vitamina A, a najvažniji su: održavanje zdravog vida, održavanje reproduktivnog zdravlja rast i pravilan razvoj.

Svježa mrkva sadrži i određenu količinu vitamina C, točnije o oko devet posto preporučenog dnevnog unosa. Vitamin C je antioksidans topiv u vodi koji pomaže tijelu da održi zdravlje tkiva, zubi i desni. Njegova svojstva pomažu tijelu da se zaštiti od bolesti i raka.

Mrkva sadrži zdravu količinu minerala, uključujući bakar, kalcij, kalij, mangan i fosfor. Kalij je važan dio stanica i tjelesnih tekućina te čuva srce neutralizirajući učinak natrija.