Zašto biste trebali piti nektar ruže?

| Health |

Pixabay

Stoljećima su ljudi koristili ruže za razne beauty i zdravstvene koristi.

Zapravo je ekstrakcija esencijalnog ulja iz cvjetova ruže započela u 7. stoljeću poslije Krista, a čak je i Kleopatra, navodno, koristila ružino ulje kao miris . Od tada, popularni kozmetički proizvodi, uključujući sprejeve za lice, losioni za toniranje, gel maske i serume za lice, navode ružu, vodu, ekstrakt i ulje, kao jedan od svojih glavnih sastojaka.

Prehrambeni, čisti nektar ruže sadrži neka prilično moćna ljekovita svojstva, uključujući antioksidante, esencijalne vitamine, flavonoide i druge bioaktivne spojeve za koje se kaže da pomažu u zdravlju kože, mozga, očiju i u probave. Za njega se kaže da ima i antimikrobna, protuupalna i antidepresivna svojstva.

Ipak treba napraviti razliku između ekstrakta ruže i čistog nektara ruže. Puno ekstrakata ruže se miješa s uljem ili destiliranom vodom. No, čisti nektar općenito se dobiva iz sušenih, organskih latica ruže nakon što se podvrgne složenom procesu destilacije parom.

Povijesno se nektar ruže koristio kao lijek protiv kašlja, blagi laksativ i u borbi protiv glavobolje, a prema nedavnom istraživanju dokazano je da nektar ruže pomaže u liječenju bolova u trbuhu i prsima, jačanju srca, rješavanju probavnih problema i smanjenju upala.

U nastavku pročitajte zašto biste trebali piti nektar ruže.

Pomaže poboljšanju vaše kože

Nektar ruže pruža zaštitu od UV svjetla , zagađivača i drugih štetnih čimbenika. Pomaže u borbi protiv kroničnih akni, ekcema, rozaceje i dermatitisa jer  posjeduje protuupalna i antioksidacijska svojstvima. Štoviše, nektar ruže štiti vas od štetnih enzima koji postaraju kožu te sadrži vitamine A, B, C i E koji duboko hidriraju kožu i kontroliraju nakupljanje prljavštine i ulja.

Može pomoći u mršavljenju

Latice ružinog cvijeta bogate su pektinom, vrstom topivih vlakana koja se nalaze u većini namirnica. Postoje dva osnovna načina na koji pektin može pomoći u gubitku težine. On smanjuje apsorpciju masti i stvaranje osjećaja punoće. Nakon probavljanja pektin se veže na masnoću i kolesterol u crijevima, a kao rezultat toga uklanja ih prije nego što se apsorbiraju u tijelo. Pektin, također, apsorbira vodu u želucu i obično formira masu koja proširuje želudac i pokreće receptore kako bi mozak poslao signale sitosti da je vaš želudac pun.

Može pružiti povećanje raspoloženja

Ako se osjećate loše ili imate problema s anksioznošću i depresijom, pokazalo se da konzumiranje nektara ruže pruža antidepresivne i anksiolitičke učinke te tako smiruje vaš središnji živčani sustav.

Jača vaš imunološki sustav

Visoka koncentracija vitamina C koja se nalazi u čistom nektaru ruže, kad se guta oralno, brzo se apsorbira u organizam kako bi podržao imunološki sustav. Nektar ruže, osim što je bogat vitaminom C, sadrži i antibakterijska svojstva koja ubrzavaju zacjeljivanje ozljeda i ožiljaka, kao i što pomažu u borbi protiv niza bakterijskih infekcija, uključujući infekcije mokraćnog sustava .

Poboljšava probavu

Pijenje nektara ruže, također, se može poboljšati vaše probavno. Njegova konzumacija pomaže umanjiti nadimanje, bolove, plinove, hiperacidnost i druge neugodnosti u probavnom sustavu. Ružin nektar može se koristiti i za rješavanje refluksa te kao blagi laksativ. Istraživači su otkrili da nektar ruže ne samo da pomaže povećati količinu vode u otpadu , nego, također, može povećati učestalost posjeta zahodu.