Zašto biste trebali češće plakati?

| Health |

Plačete li često? Osjećate li olakšanje nakon plakanja? Neke probleme suzama zaista možete riješiti.

Rezultati jednog istraživanja pokazali su da žene u SAD-u plaču tri puta mjesečno, a muškarci dva puta. Društvo smatra da je plakanje znak slabosti. Ako osjetite potrebu za plakanjem, nemojte zadržavati suze. One zaista imaju više zdravstvenih koristi nego što mislimo.

U nastavku vam donosimo 5 razloga da češće plačete.

Stres
Istraživanje iz 2014. godine otkrilo je da plakanje može pomoći ljudima u opuštanju tijekom stresnog razdoblja. Rezultat plakanja nije trenutno vidljiv pa će možda biti potrebno nekoliko minuta prije nego što se vaše tijelo počne opuštati. Plakanje ima umirujuće djelovanje na mozak.

Krvni tlak
Visoki tlak može dovesti do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, infarkta, zastoja srca, demencije pa i do prestanka rada bubrega. Dobra vijest je da, prema nekoliko istraživanja, plakanje snižava krvni tlak, drži ga u normali i umiruje puls.

Akumulacija toksina
Suze koje teku iz vaših očiju dok plačete mogu očistiti određene nečistoće s njih, poput dima i prašine. Kada plačemo, naše suznice ispiru toksine koji se zbog stresa nakupljaju u tijelu. Uklanjanje toksina pomaže u smanjivanju nivoa kortizola u tijelu, čime se osjećate bolje. Zato nas ne treba čuditi što smo nekad nakon plača opušteniji i smireniji.

Nagle promjene raspoloženja
Ako se pitate zašto ste u posljednje vrijeme agresivni i stalno anksiozni, trebali biste znati da definitivan odgovor na to ne postoji. Promjene raspoloženja mogu se dogoditi iz različitih razloga. Jedan od njih je nagomilavanje mangana u tijelu.Kada plačemo, višak mangana izlazi iz tijela sa suzama. To smanjuje njegovu koncentraciju u tijelu i čini da se osjećate mirno i usredotočeno.

Bol
Kada osjećamo fizičku bol nekoliko suza često se nenamjerno otkotrlja. Na ovaj način tijelo smanjuje osjećaj boli. Istraživanje je otkrilo da, osim što umiruju, suze oslobađaju oksitocin i endorfin. Ove kemikalije čine da se ljudi osjećaju dobro pa mogu umanjiti fizičku i emocionalnu bol.