Zašto banana putem do posla nije najbolji izbor za doručak?

| Health |

Instagram/ @oatmeal_stories

Banane su jedne od najpopularnijih namirnica, pružaju energiju, zasitne seu imaju visok udio kalija i magnezija, dobre su za srce i mišiće te imaju visoku razinu vitamina B6, što je važno za naš živčani i imunološki sustav. No, kada je u pitanju doručak svi nutricionisti će vam reći kako su banane najgora namirnica koju možete izabrati.

Svi već znaju da je doručak najvažniji obrok u danu, a u žurbi na putu do posla nam se banana čini kao savršen izbor.

Iako banana izgleda kao savršena opcija za brzi snack u jutarnjim satima, ako pogledate pobliže, ovo voće nije najbolji izbor jer ima 25 posto šećera (fruktoza) i umjerenu kiselost.

Fruktoza uzrokuje da se razina inzulina u našem organizmu naglo poveća, a nakon brzog porasta, vrlo brzo slijedi i nagli pada, a rezultat te izmjene je žudnja za hranom, poteškoće u koncentraciji i umor. Visok sadržaj šećera također se fermentira u tijelu, što usporava probavu.

Kako bi izbjegli ovaj negativni učinak, nutricionisti savjetuju jesti banane u kombinaciji s dobrim mastima, a najbolji izbor su dobre masti koje možemo pronaći u jogurtu, siru, bademima, kokosovom maslacu, chia sjemenkama, cimetu i kurkumi.Samo uz dodatak masti, tijelo može podijeliti hranjive sastojke banane, osigurati da razine inzulina ostanu dosljedno niske i spriječiti želju za hranom ili umor.

Najbolji način da započnete dan je doručak koji sagorijeva masnoću i koji će vam dati dovoljno energije za ostatak dana. Iako će vam banane dati kratki nalet energije, brzo ćete se početi osjećati umornima i gladnima pa banane nemojte koristiti kao zamjenu za cjeloviti obrok.