Zamjena za rižu i meso od koje ćete dulje biti siti

| Health |

Instagram/@aurelieskitchen

Kvinoja je supernamirnica bogata bjelančevinama, esencijalnim masnim kiselinama i prehrambenim te drugim vrijednim nutrijentima.

Obično se kuha petnaestak do dvadesetak minuta u loncu s vodom u omjeru 1:2, a prije kuhanja se ispere u hladnoj vodi te se tek nakon kuhanja začinjava i sljubljuje s drugim sastojcima.

Ako želite doprinijeti okusu kvinoje, umjesto u vodi, kuhajte je u nekoj vrsti temeljca, bilo  ribljeg, mesnog ili povrtnog, u istom omjeru kao što biste to učinili s vodom.

Kvinoja je namirnica koja se dobro slaže s bilo kojom vrstom dodataka bilo da se radi o klasičnoj mrkvi ili o egzotičnom ananasu ili avokadu.

Nazivaju ju i žitaricom bogova, jer predstavlja odličan izvor bjelančevina), prehrambenih vlakana, folata, mangana, magnezija, željeza i drugih korisnih nutrijenata.

Kvinoja je savršena zamjena za meso u prehrani vegetarijanaca te je u potpunosti bezglutenska namirnica, koja posjeduje antioksidativna svojstva te pomaže u borbi s migrenama, regulira probavu i pomaže u mršavljenju.

Okus zrna kvinoje sličan je okusu orašastih plodova,a jestivi su svi dijelovi biljke pa ju je moguće koristiti u pripremi brojnih jela na različite načine.