Užina koja smanjuje obujam vašeg struka

| Health |

Sve vrste orašastih plodova su dobre za vaše zdravlje, ali se orasi bez sumnje svrstavaju u skupinu najzdravijih, a uz to i djeluju dobro na vašu liniju.

Stručnjaci preporučuju da svaki dan pojedete oko 30 grama oraha jer su odličan izvor vitamina i minerala koji su ključni za održavanje rada svake tjelesne stanice.

Brojna istraživanja su pokazala da orasi imaju odlično djelovanje na cijeli organizam, a mi vam u nastavku donosimo 4 razloga da uvrstite orahe u svakodnevnu prehranu.

Usporavaju starenje
Orasi smanjuju rizik od prijevremenog nastanka znakova starenja jer su odličan izvor antioksidanata koji štite kožu od slobodnih radikala. Jedan su od najboljih biljnih izvora omega 3 masnih kiselina koji koži vraćaju mladolikost.

Potiču mršavljenje
30 grama oraha sadrži oko 2 grama vlakana. To znači da će vas orasi dugo držati sitima. Iako imaju visoku kalorijsku vrijednost, oni rijetko uzrokuju debljanje. Najvažnije je da ih jedete u umjerenoj količini.

Smanjuju razinu hormona stresa
Odličan su izvor vlakana, antioksidanata i nezasićenih masnih kiselina, što ih čini odličnima u borbi protiv stresa. Orasi reguliraju razinu krvnog tlaka i popravljaju štetu uzrokovanu dugoročno visokoj razini hormona stresa.

Poboljšavaju kvalitetu sna
Ono što jedete uvelike utječe na kvalitetu vašeg sna. Orasi su jako dobar izvor triptofana, spoja koji potiče opuštanje i poboljšava kvalitetu sna. Orasi također potiču oslobađanje serotonina, neurotransmitera koji popravlja raspoloženje i prirodan su izvor melatonina, hormona koji signalizira mozgu da je vrijeme za spavanje.