Uzimanje antibiotika bez preporuke liječnika je opasno

| Health |

Pixabay

Uzimanje antibiotika "na svoju ruku", čemu su mnogi skloni zbog boli u grlu, kašlja ili sumnje na bakterijsku infekciju može da ima više štete nego koristi.

Neodgovarajući antibiotik i njegovo nepravilno doziranje štete crijevnoj flori, uzrokuju dijareju, remete funkciju bubrega, a mogu dovesti i do oštećenja jetre, vida, kostiju, zglobova.

Praksa je pokazala da se postantibiotska dijareja javlja kod 10 do 20 posto pacijenata zbog toga što svi antibiotici remete crijevnu floru, posebno oni sa širokim spektrom djelovanje, a njih je većina. Pri tome, dužina primjene je najvažniji faktor koji utječe na to da se javi poremećaj crijevne flore, a ne "jačina" antibiotika kako se uobičajeno misli. Što je broj različitih bakterijskih vrsta na koje antibiotik djeluje veći i lijek se duže pije, neželjeni efekt je veći.

Nevolja kod uzimanja samopropisanih antibakterijskih lijekova je i u tome što pacijent ne zna pouzdano kako lijek djeluje pa se često piju antibiotici protiv respiratorne infekcije iako on uopće ne djeluje na dišne puteve.