U subotu Dani narcisa

| Health |

Hrvatska liga protiv raka
Hrvatska liga protiv raka

 Narcisi simboliziraju buđenje proljeća, novog života i nade i upravo su zato postali simbol dana koji je posvećen podizanju svijesti o važnosti redovitih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke. Ukoliko se rak dojke otkrije na vrijeme mogućnost njegovog izlječenja veća je od 90%!

 U subotu 23. ožujka od 10 sati ujutro na Trgu bana Josipa Jelačića i Cvjetnom trgu obilježit će se 23. Dan narcisa, posvećen podizanju svijesti o životno važnim koracima prevencije raka dojke kao i važnosti uključenja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. 

 U organizaciji Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u suorganizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba na glavnom trgu u Zagrebu, središnjem događanju Dana narcisa, a na Cvjetnom trgu u organizaciji raznih udruga za pomoć oboljelim od raka dojke Europa Donna, Sve za nju i ostalih, uz podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa moći će se educirati o prevenciji ove najćešće zloćudne bolesti žena.

Dan narcisa
Dan narcisa

 Ipak, nadolazeći 23. Dan narcisa u znaku je malo ljepših vijesti nego prošlogodišnji. Ususret danu kojim obilježavamo borbu protiv raka dojke, stručnjaci otkrivaju kako Hrvatska bilježi pad smrtnosti od ove bolesti sa 990 na 853 preminulih žena godišnje te ističu kako su zajednički trud i podizanje svijesti o životno važnim koracima prevencije proteklih godina zasigurno pridonijeli današnjoj značajno boljoj statistici.

 Izniman napredak ove godine ostvaren je u području Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, pa se tako na poziv na mamografski pregled odazvalo 64 % žena što je najveći odaziv do sada i dodatan vjetar u leđa za još bolje rezultate. Ciljevi ovog programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Osnovna metoda probira je mamografija - rentgenski pregled dojki kojom se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju visokih 96%.             

 VAŽNO - NAZOVITE 01/ 46-96-309 I NARUČITE SE NA MAMOGRAFIJU!

 Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar na Trgu bana Jelačića će postaviti mobilni mamograf u kojem će žene starije od 40 godina moći obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. Zbog specifičnosti  mamografskog snimanja i ograničenog broja pregleda, za sudjelovanje u ovoj javnozdravstvenoj akciji potrebno se unaprijed naručiti na sljedeći broj telefona Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar: 01/46-96-309. One žene koje tog dana ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu moći će se informirati o mogućnostima naručivanja na preventivne mamografske preglede.

Danu narcisa prisustvovat će, kao i svake godine do sada, brojni državni dužnosnici te brojne osobe iz društvenog života koji će uz liječnike i žene biti otvoreni za informacije i podršku oboljelim.