Trikovi za dobar san

| Health |

Instagram/ @blonde55555

Kako se dobro naspavati i biti produktivniji ?

Iako istraživači imaju mnoštvo različitih savjeta kako se dobro naspavati , nekoliko je bitnih stvari o kojima treba voditi računa želite li se ujutro probuditi naspavani.

Isključite sve elektroničke uređaje                                                                                 

Televizori, računala, tableti i pametni telefoni ne bi se trebali koristiti u spavaćoj sobi, a dobro bi ih bilo isključiti i sat vremena ranije. Naime, osim što nas sadržaj koji gledamo ili čitamo na tim uređajima može držati budnima ili izazvati stres neposredno pred spavanje zbog čega ćete probdjeti dobar dio noći, njihovo svjetlo nalazi se u dijelu spektra koji ometa spavanje. Treba li vam nešto za opuštanje prije spavanja, radije posegnite za dobrom knjigom ili se posvetite opuštanju i meditaciji ili slušanju glazbe.

Preskočite kavu i obilnu večeru

Obilan obrok ili kava pred spavanje vjerojatno će vam izazvati nesanicu. Kofein ne bi trebalo unositi u tijelo četiri do šest sati prije spavanja, a ako ste gladni odaberite nešto što vam neće ometati san poput mliječnih proizvoda. Također, vodite računa o dovoljnom unosu tekućine kako se ne biste budili žedni tijekom noći i tako prekidali san.

Spavajte kad vam se spava

Na spavanje bi trebalo krenuti kad vam to tijelo sugerira odnosno kad se počnete osjećati umornima.  Najgora je opcija leći u krevet i prisiljavati se na spavanje ili ignorirati signale tijela i nastaviti raditi i nakon što ste već trebali leći. Osjećate li tijekom dana umor i potrebu za snom, pokušajte ukrasti desetak minuta za ‘kratku pauzu’. Istraživači su otkrili kako i kratki san tijekom dana može osvježiti tijelo i um i olakšati obavljanje zadataka u ostatku dana.