Treba li vježbati prije ili poslije doručka?

| Health |

 

Instagram/@saskicollection

Rasprava koja se vodi godinama je treba li jesti prije ili poslije jutarnjeg treninga, a najnovija istraživanja dokazuju da vježbanje prije doručka sagorijeva više kalorija.

U istraživanju je sudjelovalo 30 muškaraca koji su imali problema s viškom kilograma. Oni koji su vježbali prije doručka sagorjeli su dvostruko više kalorija i masnoće nego muškarci koji su doručkovali pa otišli vježbati. Tijelo prvo sagorijeva ugljikohidrate, a kad njih ponestane, prijeđe na sagorijevanje masnih ćelija.

Preskakanje obroka prije vježbanja učinilo je da mišići muškaraca reagiraju na inzulin, koji kontrolira nivo šećera u krvi te tako smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

No, neka istraživanja ipak pokazuju da je mnogo bolje doručkovati pa onda vježbati.

S obzirom na to da različite studije pokazuju različite rezultate, istraživanja bi se morala provoditi u mnogo većim grupama, ali na osnovu dosadašnjih studija vježbanje prije jela može biti dobro za vaše cjelokupno zdravlje.

Instagram/ @detox_recipes

Ako se odlučite vježbati na prazan stomak, imajte na umu ove savjete: tijekom vježbanja pijte dosta vode ili sportskih pića. Nakon vježbi pojedite obrok s udjelom proteina 4:1, dobar izbor su voće i grčki jogurt s niskim udjelom masti ili banana s kikiriki maslacem.