Sve zdravstvene prednosti jagoda

| Health |

Pixabay

Osim primamljivog okusa i mirisa, jagode donose i brojne zdravstvene prednosti.

Ako ste ljubitelj jagoda, ovo je vaše sretno doba godine. Iako su jagode dostupne u trgovinama cijele godine, sezona domaćih jagoda je tek počela.

Jagode imaju brojne zdravstvene prednosti, od kojih smo izdvojili 3 najvažnije:

Odličan su izvor folata

Jagode obiluju folatima (folnom kiselinom koja se nalazi u hrani). Nedostatak folne kiseline kod starijih osoba može izazvati aterosklerozu, vaskularne bolesti i pad kognitivnih funkcija.

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Jagode mogu ublažiti upalne reakcije u tijelu, smanjiti rizik od hipertenzije i sniziti loš (LDL) kolesterol. Istraživanja pokazuju da žene koje dnevno jedu 3 ili više porcija jagoda, i drugog bobičastog voća, imaju 32% manje šanse za srčani udar.

Obiluju vitaminom C

Šalica jagoda sadrži više od 100% dnevne potrebe za vitaminom C. Istraživanja pokazuju da konzumacija vitamina C, za vrijeme stresnog razdoblja, može smanjiti krvni tlak a ta reakcija se najbolje očituje kod djece.