Suhe smokve će učiniti čuda za vaše raspoloženje

| Health |

Kuživancija

Suhe smokve su izvrstan izvor minerala, vitamina i antioksidansa te se smatraju superhranom koja je dostupna tijekom cijele godine.

Iako su smokve generalno sezonsko voće, tijekom cijele godine ih možete dobiti u sušenom obliku. Suhe smokve su izvrstan izvor minerala, poput kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza, selena i cinka. Unosom 100 grama suhih smokava dobit ćete 640 mg kalija, 162 mg kalcija, 2,03 mg željeza i 232 mg kalija. 

U nastavku vam donosimo 3 razloga da ovo rajsko voće postane vaša svakodnevna užina.

Pomažu kod mršavljenja
Ova sočna mediteranska voćka je i dobar izvor prehrambenih vlakana koji poboljšavaju probavu i osiguravaju dulju sitost te tako pomažu kod mršavljenja. Valja spomenuti i da se u 100 grama smokvi nalazi 249 kalorija pa nemojte pretjerivati s količinom.

Smanjuju krvni tlak
Smokve su odličan izvor kalija koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog tlaka. Ovaj mineral je slabo dostupan u hrani, a istovremeno neophodan u današnjem svijetu gdje velik broj ljudi pati od njegovog manjka zbog pojačane konzumacije soli.

Podižu raspoloženje
Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji tijelu daju energiju, osiguravaju elasticitet kože i jakost mišića. Jedna od blagodati ove grupe vitamina je i pospješivanje rada mozga te poboljšavanje sveukupnog raspoloženja.