Stručni savjeti koji će vam pomoći lakše prebroditi stres uzrokovan pandemijom

| Health |

Sézane

Posljednjih nekoliko tjedana predstavljaju jako težak period za mnoge ljude te je vrlo vjerojatno da se osjećate kao da ste izgubili kontrolu nad svojim životom. No, stručnjaci tvrde da je moguće pronaći mir u trenutnoj situaciji.

U šestominutnom videu koji prenosi BBC možete pogledati nekoliko stručnih savjeta koji bi vam trebali pomoći da lakše prebrodite ovaj period.

Ono što je važno zapamtiti je da premda ne možemo utjecati na ono što će nam se dogoditi, mi smo potpuno odgovorni za način na koji ćemo odgovoriti i reagirati na to. Autorica Tama Kieves kaže da je bujicu pitanja koja donosi anksioznost važno utišati logikom. Važno je priznati sebi da nemate odgovor na sva pitanja, a jednako toliko je važno i paziti na sebe, posebice u kriznom periodu.

Ako osjetite anksioznost, odvojite se od mobitela, tableta ili laptopa i fokusirajte se na pravilno disanje. Na internetu potražite vježbe za disanje i prakticirajte ih čim osjetite stres ili anksioznost. Pokušajte udahnuti onako kako bi udahnuli da mirišete cvijet. Dakle, lagano udisanje i zatim, sporo izdisanje.

Stručnjaci dodaju kako se svijet susreće s novom vrstom problema, kao i da je jako važno sebi objasniti da je sasvim normalno da vas neizvjesnost pogađa ili muči: "Nemojte prestajati ohrabrivati sami sebe, izbjegavajte osude, svaka vaša reakcija je sasvim normalna. Prakticirajte ovu vježbu. Sebi dajte savjete koje bi dali svom najboljem prijatelju, pričajte sa sobom kao što bi razgovarali s vašim djetetom.

S obzirom na to da ne možete kontrolirati i utjecati na širenje pandemije i reakcije svijeta na krizu, fokusirajte se na male stvari koje su u vašem dometu. Zadajte sebi ciljeve koje ćete ispunjavati svaki dan, bilo da je u pitanju čišćenje kuće ili završavanje nekih drugih zadataka. Tako ćete rješavati neke stvari i nećete se potpuno izgubiti u svemu što se događa jer ćete osjećati da imate kontrolu nad nečim.