Stres utječe na vašu liniju jednako kao jedenje duplog hamburgera dnevno

| Health |

Novac, posao i obiteljske obveze su prva tri razloga zbog kojih žene osjećaju stres, a istraživanja su pokazala da stres utječe ne samo na psihičko već i fizičko zdravlje.

Grupa stručnjaka sa Sveučilišta Yale  je proučavala odnos između stresnih događaja i promjene težine kod ljudi te otkrila da stres i anksioznost potiču ljudsko tijelo da se nekontrolirano deblja. Naime, stres vam može donijeti dodatnih tristo kalorija, što bi u praksi značilo da ima isti učinak kao da ste pojeli dupli hamburger.

Ovo istraživanje je otkrilo da epizode stresa izazivaju porast nivoa kortizola. Osim toga, stres uzrokuje i nalet gladi koji dovodi do prejedanja. Osoba pod stresom nije samo anksiozna, već i stalno dobiva na kilaži.

A prema studiji koju su proveli stručnjaci s državnog Sveučilišta Ohio, ženama koje su pod stresom i koje konzumiraju visokokaloričnu i masnu hranu, kilogrami i masnoće se obično skladište oko struka. Uz to, stres i visokokalorična kombinacija hrane čine metabolizam sporijim i pridonose većem skladištenju masti. Naime, istraživanja su pokazala da su žene koje su bile pod stresom sagorjele 104 kalorije manje od onih koje se nisu suočile sa stresnim situacijama. Iako to ne izgleda kao veliki broj kalorija, stručnjaci upozoravaju da na duže staze možete dobiti i do 11 kilograma.

S obzirom na to da teško možete pobjeći od stresnih situacija, dobra ideja je pronaći trenutak za opuštanje i svakodnevno punjenje baterija. Pokušajte slušati umirujuću glazbu, napraviti kupku ili otići u šetnju.