Što žličica lanenih sjemenki na dan čini tvome tijelu?

| Health |

Pixabay

Odavno je poznato kako su lanene sjemenke odličan doručak jer se u njima različiti nutritivni spojevi koji mogu poboljšati stanje vašeg organizma.

Glavna posebnost lanenih sjemenki je to što su izvor mnogih hranjivih spojeva te pomažu prevenciji bolesti i raka.

Lanene sjemenke su bogat izvor omega 3 masnih kiselina, antioksidansa i vlakana. U ovim sjemenkama se nalaze linolna ili omega-6, oleinska ili omega-9, palmitinsku masnu kiselinu te alfa linolenska kiselina ili omega-3. Omega-3 masna kiselina zauzima gotovo polovicu svih masnoća u lanu. Iz tog razloga je lan i njegovo sjeme jedno od najpoznatijih biljnih izvora te kiseline. One su bogatije od svima poznatog izvora omega-3 kiseline – ribljeg ulja.

Lanene sjemenke pomažu u borbi protiv kolesterola, viška kilograma i probavnih tegoba, a znanstveno je dokazana učinkovitost u smanjenju rizika od dijabetesa, malignih oboljenja te bolesti srca.

Svakodnevna konzumacija samo tri žlice mljevenih lanenih sjemenki može u potpunosti očistiti crijeva od fekalnih naslaga, parazita i dugogodišnje sluzi bez štetnog učinka na crijevnu mikrofloru.

Lanene sjemenke su u stanju potpuno eliminirati toksine iz organizma te omogućiti brže sagorijevanje masnih naslaga i normalizirati težinu