Što su zeoliti?

| Health |

Vanja Horvat direktorica Mevexa
Vanja Horvat direktorica Mevexa

Što su u stvari zeoliti pitali smo Vanju Horvat, direktoricu tvrtke Mevex koja se bavi proizvodnjom i prodajom zeolita?

"Zeoliti su 100 % prirodni minerali nastali miješanjem vulkanske lave s alkalnim podzemnim vodama. Zbog svoje detoksikacijske učinkovitosti nazivaju ga i mineralom i čistačem 21. stoljeća."

Koja je njegova tajna i primjena?

"Tajna zeolita je u njegovoj molekularnoj strukturi. Ima oblik pčelinjih saća, negativnog ionskog naboja i u svoju strukturu navlači toksine. Zanimljivo je da su toksini pozitivnog ionskog naboja, upravo zbog toga ih zeolit privlači, kao što magnet privlači željezo. Tu se nalazi njegova posebnost, ali i ogromna snaga za zdravlje svih živih organizama."


Koje je djelovanje zeolita?

"Zeolit je mineral s najsnažnijim detoksikacijskim učinkom koje nam priroda može podariti. Vrlo učinkovito čisti organizam od utjecaja organskih i kemijskih toksina, prije svega od teških metala poput olova, arsena, žive, nikla, kroma i drugih. Također u svoju strukturu povlači, slobodne radikale, pesticide, herbicide, insecticide, viruse, bakterije, parazite i druge štetne tvari. Upravo te štetne tvari koje na dnevnoj bazi unosimo u organizam, uzročnik su niza bolesti današnjice.
Zeolit se u organizmu zadržava 4-6 sati ovisno o metabolizmu. Pokupi prepoznate toksine te ih probavom izlučuje iz organizma. Organizam ga prepoznaje kao vlastitu supstancu. Ne taloži se niti zadržava u organizmu. On je u potpunosti siguran prirodan način pročišćavanja organizma i podizanja imunološkog sustava. Primjenjuje se kod ljudi, životinja i biljaka".

Koja je njegova primjena?

"Potvrđeno je da je zeolit najjači detoksikator, antioksidant i zaštitnik imuniteta. Ima vrlo široku primjenu, no princip rada je svugdje isti. Povlačeći toksine jača imunitet, smanjuje bolesti i povećava produktivnost.

 Gdje se sve primjenjujuju zeoliti?

"Zeoliti se primjenjuju u stomatologiji te ovdje imaju fantastičan učinak. Klinička studija o primjeni zeolita kod liječenja bolesti usne šupljine pokazala je da je zeolit jedan od modernih načina regeneracije jer ima imunomodulacijsko i antioksidativno svojstvo te pojačava protuupalno djelovanje što dugoročno ima povoljan utjecaj na procese ozdravljenja u cjelini, a posebno na usnu šupljinu. Vrlo dobro djeluje kod afti, gingivitisa, parodontoze, herpesa. Također, u dermatologiji je efikasan jer djeluje na lokalni imunitet stanica kože, pruža antioksidativnu zaštitu, stimulira proces regeneracije, olakšava procesa obnove i čišćenja dubokih slojeva kože. U kozmetici se koristi kao aktivni sastojak koji omogućuje kozmetičkim preparatima da prodru u kožu."

Svima nam je poznat štetan učinak cigareta i alkohola. Je li zeolit djeluje i na njih?

"Da djeluje te su sva svjetska istraživanja su to i dokazala. Nikotin i etanol prepoznati su u organizmu kao toksini. Izuzetna jačina zeolita je u vezanju tih komponenata na sebe."

Gledamo na društvenim mrežama, stalno perete voće i povrće sa zeolitom. Zašto?

"Kod pranja voća i povrća zeolit navlači svu kemiju. Biljke koje unosimo u organizam tretirane su najmanje 17 puta kemijom te pune teških metala, pesticida, insekticida te drugih štetnih tvari. Od izuzetne je važnosti to ukloniti prije unosa u organizam. Učinkovitost vezanja zeolita svih navedenih štetnih tvari ne može se usporediti s niti jednim drugim proizvodom". Dokazano je da mu je djelovanje već nakon 15 minuta.

Također zeolit primjenjujete i u prehrani psa i mački?

"Da. Zeolit ima svoju primjenu i u prehrani životinja i gotovo svi koji probaju uvijek se vračaju jer su rezultati kod alergija i svih oboljenja vidjljivi već nakon nekoliko dana primjene. Kao dodatak prehrani služi kao snažan detoksifikator i imuno stimulator. Na taj način smanjuju se alergije, kronične bolesti, probavne smetnje, otrovanja, kožni problemi... Izuzetno je dobar kod starijih pasa gdje znatno podiže vitalnost."

Za što se još koristi zeolit?

"Zbog svoje velike učinkovitosti zeoliti se s vrlo velikom efikasnošću primjenjuju i u poljoprivredi te industriji. Tradicionalne kulture su tisućljećima koristile zeolite u medicinske svrhe. U Aziji se njegova učinkovitost primjenjivala kod liječenja raznih zdravstvenih problema. Upravo zbog toga su ga nazivali “Alkemijski božji dar ”. Također treba napomenuti jednu važnu činjenicu da nije svaki zeolite učinkovit. Na svijetu postoji oko 300 različitih vrsta zeolita. Najučinkovitiji za žive organizme je zeolit klinoptilolit.

Da li su svi zeoliti korisni i na što je sve bitno obratiti pažnju kada kupujemo zeolit?

"Postoje tri važna elementa koja treba zadovoljiti da možemo govoriti o učinkovitosti zeolite te njegovoj snažnoj detoksikaciji.

1. Kvaliteta sirovine. Kvalitetna se sirovina smatra ona koja u sebi ima veliki postotak klinoptilolita, aktivne tvari. Zeolit s malim postotkom aktivne tvari nije toliko efikasan. Dobrim se smatra onaj koji ima 95% klinoptilolita i više u svom sastavu. Mi radimo samo sa najboljim na svijetu koji ima 97% posto klinoptilolita i to ga uvozimo iz najkvalitetnijeg svjetskog rudnika.

2. Veličina čestice - Naša čestica je oko 1 mikrona što je zasigurno najmanja čestica na globalnom tržištu. Što je manja čestica njena apsorptivna moć je veća te je ona efikasnija. Velike čestice mogu apsorbirati pozitivno nabijene vitamine kao recimo kalij jer je on veličine od 10 mikrona. Na tržištu se nalazi puno proizvođača koji imaju česticu od 10, 20 do 50 mikrona. Malena čestica neće povući ništa osim toksina koje su najsitnije pozitivno nabijene čestice u organizmu.

3. Tehnologija i aktivacija - Izuzetno je važna sama tehnologija kojom se obrađuje zeoliti. Klinoptilolitni zeolit nabijen je negativno te on privlači pozitivno navijene čestice toksina.  Aktivacijom se povećava ionska izmjena. Ona se odvija tako da na sebe veže toksine, a otpušta kalcij te 17 drugih minerala. Aktivacijom se dobiva brža ionska izmjena pa će efikasnost čišćenja biti jača. Mi imamo uz aktivaciju,mikronizaciju i energizaciju  koja daje jednu posebnu učinkovitost i djelotvornost našem Zeotexu. Za sada smo jedini u tehnologiji koju radimo i zbog toga sa ponosom mogu reći da imamo zasigurno jedinstven i učinkovit proizvod iz kojeg stoje instituti, fakulteti, doktori, veterinari..."

Zeotex - zeolit
Zeotex - zeolit

Je li zeolit lijek ili čistač, detoxator?

"Svakako treba još jednom naglasiti da zeolit NIJE LIJEK, on je mineral fantastičnih svojstva sa snažnim detoksikacijskim djelovanjem, a kada se izluče toksini smanjuju se i patologije uzrokovane štetnim tvarima koje svakodnevno unosimo u organizam. U današnje vrijeme on je nužno potreban i bit će potrebniji sve više te su ga znanstvenici upravo zbog svoje učinkovitosti u vremenu kojem živimo  prozvali MINERALNOM 21. stoljeća."

I na kraju gdje se zeolit može naručiti i kupiti?

Naš proizvod, ZEOTEX može se naručiti ovdje