Što povećava rizik od dijabetesa?

| Health |

Pixabay

Rezultati najnovije studije pokazuju da je posebno važno da ljudi koji rade tijekom noći imaju zdrav način života kako bi izbjegli dijabetes tipa 2.

"Proces nastanka dijabetesa tipa 2 mogao bi se spriječiti prakticiranjem zdravog načina života, posebno kod onih radnika koji rade u noćnim smjenama", izjavili su autori studije koje predvodi dr. Zhilei Shan s Harvarda.

Istraživači su primijetili da su prethodne studije pokazale da pušenje, loša prehrana, neaktivnost i prekomjerna težina povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2, a rad u noćnoj smjeni je također povezan s povećanim rizikom, dodali su istraživači. No, autori kažu da je ovo prva studija koja ispituje kombinirani učinak nezdravog načina života i rada u noćnim smjenama na rizik od dijabetesa tipa 2.

Istraživači su analizirali podatke više od 143.000 žena u SAD-u koje nisu imale dijabetes tipa 2, srčane bolesti ili rak kada su pristupile studiji. Tijekom 22 godine praćenja kod skoro 11.000 žena je uspostavljena dijagnoza dijabetesa tipa 2. Za svakih pet godina rada u noćnim smjenama postojao je za 31 posto veći rizik od dijabetesa tipa 2.

Promatrano u postocima, istraživači su zaključili da rad u noćnoj smjeni čini blizu 17 posto većeg rizika od dijabetesa tipa 2, nezdrav životni stil nosi rizik od blizu 71 posto, a preostalih 11 posto predstavlja dodatni rizik povezan s kombinacijom ova dva.