Što je to "magla mozga"?

| Health |

Instagram/@juliamateian

Odsutnost svijesti česta je pojava koju ljudi nazivaju i „magla mozga“.

Iako je ova pojava često prolazno stanje, ona može biti i stvaran meedicinski problem.

Moždana magla je izuzetno čest pojam koji se koristi za opisivanje promjena koje se događaju u funkciji mozga tijekom određenog vremena. Opisuje ju smanjenje fokusa, koncentracije, pamćenja, budnosti i pronalaženja riječi. Preko 30% pacijenata koji se žale na maglu mozga imaju neke značajne probleme s koncentracijom fokusa i pamćenjem.

Simptomi moždane magle uključuju glavobolju, zaboravnost, tjeskobu, zbunjenost, probleme sa spavanjem i nisku energiju. Ono što je zanimljivo je da se to ne odnosi samo na starije pacijente. U stvari, moždana magla se može javiti već u kasnim tinejdžerskim danima.

Koji su uzroci moždane magle?

U mlađoj populaciji moždana magla bi mogla biti uzrokovana infekcijom, uključujući viruse i bakterije. No, nešto tako jednostavno kao što je vaša prehrana, također, može uzrokovati stvaranje maglu mozga. Alergije na hranu , intolerancija na i alergije na inhalante također doprinose simptomima.

Šećer, alkohol, rafinirani ugljikohidrati pa čak i predoziranje kofeinom mogu se poigrati  s našim mozgom. Povećana izloženost teškim metalima u vodi, kućanskim proizvodima i kemikalijama u hrani može utjecati na rad mozga.

Postoji i izravna veza između naših hormona i našeg uma. Kada nam se ciklusi mijenjaju, često proživljavamo promjene raspoloženja, a kad su žene trudne, uobičajeno je osjetiti učinke trudnoće na mozak. No, fluktuirajući hormoni se, u bilo kojem danu, mogu poigrati s vašom mentalnom jasnoćom.

U vašim 20-ima, 30-ima, 40-ima i kasnije, pad hormona može igrati glavnu ulogu. Smanjenje proizvodnje hormona štitnjače, nadbubrežnih hormona, testosterona i ženskih hormona može promijeniti fokus i koncentraciju. A ako imamo visoku razinu kortizola, primarnog tjelesnog hormon stresa, jasno razmišljanje i donošenje utemeljenih odluka postaje borba.

I na kraju, upale, koje su osnova mnogih mentalnih poremećaja poput Alzheimerove bolesti i depresije, vodeći su uzrok magle mozga. To je zbog prekomjerne aktivnosti imunološkog sustava, ali, na sreću, protuupalna prehrana pomoći će u borbi protiv toga.

Rješenje

Nedostatak vitamina čest je uzrok promjena u funkciji mozga pa bi uzimanje dodataka poput vitamina B moglo pomoći.

Rješenje može biti tako jednostavan kao prelazak s prehrane bogate prerađenom hranom, ugljikohidratima i šećerom na cjelovitu, zemljanu hranu poput lososa i špinata ili konzumiranja manje alkohola i kofeina. Hrana poput borovnica, tamne čokolade i artičoka koja je bogata antioksidansima pomaže u radu mozga. No, ako je uzrok nešto ozbiljnije, poput infekcije ili hormonalne neravnoteže, tada vas vaš liječnik mora liječiti lijekovima.

Također, važno je spavati jer ako vam koncentracija niža tada je razdražljivost povećana. I na kraju, da biste smanjili razinu kortizola, sudjelujte u aktivnostima smanjenja stresa poput joge i meditacije. Samo 15 minuta vježbi disanja, svakoga dana, pomoći će vam u smanjenju anksioznosti i pojačati opuštenost i usredotočenost.