Što će vam se desiti ako uklonite ugljikohidrate iz prehrane?

| Health |

Instagram/@thefashionfraction

Odustajanje od cijele grupe vrste hrane obično nije preporučljivo osim ako ne postoji specifičan medicinski razlog za to.

No, to često ne zaustavlja ljude, pogotovo kada je riječ o ugljikohidratima. Čini se da su ugljikohidrati stekli lošu reputaciju zbog toga što se povezuju s prekomjernom težinom. U stvarnosti su ugljikohidrati vitalni za davanje energije vašem tijelu koja je potrebno da biste živjeli.

Ugrađivanje složenih ugljikohidrata može poboljšati vašu izdržljivost i budnost. Složeniji cjeloviti ugljikohidrati su mnogo poželjniji od rafiniranih i jednostavnih ugljikohidrata.

Ako se iz bilo kojeg razloga odlučite za rezanje ugljikohidrata iz svoje prehrane, evo što možete očekivati da će se dogoditi vašem tijelu:

Možete izgubiti težinu

Većina izgubljene težine svodi se na težinu vode. Prehrana bogata natrijevim i inzulinskim promotorima, poput rafiniranih ugljikohidrata, prisiljava tijelo da pohrani više vode unutar i između stanica nego što je tijelu potrebno. Ta zadržana voda može iznositi 10-20 kilograma, ovisno o vašoj prehrani. Kada eliminirate ugljikohidrate, tijelo će se riješiti te vode, što će rezultirati gubitkom težine.

Možete dobiti na težini

Gubitak težine vode kratkoročno je rješenje jer će se težina na kraju ponovno vratiti. Uobičajeno je, za one koji uklonili ugljikohidrate iz prehrane, da ugljikohidrate zamijene s hranom koja ima visok udio masti kao što su orašasti plodovi, avokado i sir. Nema ništa loše u hrani s visokim udjelom masti, no imajte na umu da su masti kaloričnije od ugljikohidrata i stoga ih treba jesti u umjerenim količinama kako se ne bi udebljali.

Možete doživjeti zatvor

Kako bi se osiguralo da tijelo prima sve hranjive tvari koje su mu potrebne, dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata često znači povećanje količine proteina i masti koje jedete što istovremeno smanjenje unosa vlakana. To rezultira zatvorom pa je potrebno pobrinite se da jedete uravnoteženu prehranu koja ne rezultira ovom vrstom nelagode.

 Možete se osjećati umornijim nego inače

Naše tijelo pohranjuje ugljikohidrate u obliku glikogena, koji se lako apsorbira u krvotok i izvor je energije vašeg mozga. To znači da kad vam ponestane ugljikohidrata, vašem će umu trebati neko vrijeme da se prilagodi i osjećat ćete se umorno, mentalno i fizički.

Vaš dah može postati smrdljiv

Ova ne najugodnija nuspojava, sasvim je uobičajena. Kada eliminirate ugljikohidrate iz svoje prehrane, vaše tijelo oslobađa viška  vode što rezultira slučajem suhih usta. No, to nije jedini razlog zbog kojeg možete dobiti loš dah na dijeti bez ugljikohidrata. Kada eliminirate ugljikohidrate, vaše tijelo ulazi u stanje koje se naziva ketoza, a to je stanje kada vaše tijelo počinje sagorijevati masti za gorivo umjesto ugljikohidrata te se ona oslobađa kroz vaš dah i može rezultirati voćnim mirisom ili, u ekstremnim slučajevima, mirisom sredstva za uklanjanje laka za nokte.

 Možete patiti od simptoma sličnih gripi

Jedna od najčešćih nuspojava eliminacije ugljikohidrata iz prehrane, simptomi su slični gripi. Uključuju glavobolju, mučninu i iscrpljenost. To je potpuno normalno i može se smanjiti ili izliječiti osiguravanjem da je vaše tijelo hidrirano.

Možda doživite gubitak kose

Zvuči zastrašujuće, ali privremeni gubitak kose je potpuno normalan popratni učinak bilo kakve prehrambene promjene. To je osobito uobičajeno kada se ograničava unos šećera i ugljikohidrata, a obično se događa oko tri mjeseca nakon početka nove prehrane.Dobra vijest je da je gubitak kose privremen i jedva primjetan, stoga se ne brinite previše.