Što brokulu čini tako posebnom i zašto bi je trebali češće jesti?

| Health |

Brokula je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne.

S obzirom na sve pozitivne zdravstvene učinke koje brokula ima na ljudsko zdravlje, ne treba dvojiti treba li ovu biljku imati na redovnom popisu namirnica.

Brokula spada u porodicu kupusastog povrća, uz cvjetaču, kupus, prokulice i sl. povrće, a zbog pozitivnih učinaka ovih biljaka na zdravlje, neki ih nazivaju i „super povrćem“.

Brokula ima visok udio vlakana, vitamina, C, vitamina K, željeza i kalija, a i sadrži više proteina od velikog broja drugog povrća.

Ovo visokovrijedno povrće može se jesti sirovo i kuhano, a nedavno objavljene studije potvrdile su sa se najveća vrijednost brokule očuva ako je se lagano kuha na pari.

Sirova brokula sadrži 90% vode, 7% ugljikohidrata i 3% proteina uz neznatnu količinu masti. Također, ima malu količinu kalorija, samo 34 kcal na 100 g brokule.

Zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavati krvni tlak unutar normalnih granica.

Brokula sadrži visoke količine vitamina C i beta-karotena, a time jača naš imunitet i štiti od gripe i prehlade.Također sadrži velike količine folne kiseline, koja je bitna za prenatalni razvoj bebe pa se preporučuje trudnicama. Osim toga, folna kiselina je bitna za obnavljanje stanica i igra važnu ulogu u prevenciji raka.

Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva. Zahvaljujući tome, brokula pomaže sprečavanju reumatskih bolesti.

Bogata je vlaknima, koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor i reguliraju razinu šećera u krvi.Također sadrži velike količine luteina, vitamina C, beta-karotena i zeaksantina, koje sprječavaju bolesti oka.

Brokula je idealna namirnica za mršavljenje. Sadrži malo kalorija, ali puna je nutrijenata. Zbog velikog udjela vlakana i vode, brokula brzo izaziva osjećaj sitosti pa se preporučuje svima koji su na dijeti I žele izgubiti višak kilograma.