Sjemenke suncokreta izvor su zdravstvenih blagodati

| Health |

Pixabay

Sjemenke suncokreta zabavna opcija za užinu kada dijelite paket sa svojom ekipom,ali jesu li zdrave ili ne?

Sjemenke suncokreta beru se  i suše, a zatim se dalje obrađuju kako bi postale ukusna grickalica.

Suncokretove sjemenke izvrstan su izvor vitamina E, magnezija i selena te hranjivih sastojaka kojih često nedostaje u našoj prehrani.

Kao i druge popularne sjemenke, sjemenke suncokreta, iako visoko kalorične, pružaju puno biljnih bjelančevina, zdravih masti i vlakana. Jesti ih treba bez ljuske te pružaju više proteina od lanenih sjemenki i više vlakana od sjemenki konoplje.

Iako nisu toliko bogate kalcijem, sjemenke suncokreta pružaju približnu količinu željeza kao i sjemenke konoplje, lanene sjemenke i chia sjemenke.

Sjemenke suncokreta sadrže obilje masti, vlakana i proteina, jedenje takve hrane i jela može vam pomoći da se duže osjećate punijima i zadovoljnijima. Također, sjemenke suncokreta sadrže mononezasićene i polinezasićene masti koje pokazuju jasnu zdravstvenu korist, posebno onu povezanu sa zdravljem srca i rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Sjemenke suncokreta sadrže spojeve na bazi biljaka koji se nazivaju fitosteroli koji pomažu u snižavanju kolesterola te su dobar su izvor antioksidanata poput vitamina E koji putuje tijelom i neutralizira štetne kemikalije koje mogu štetno djelovati na stanice.

Selen koji se nalazi u sjemenkama suncokreta, također, djeluje antioksidans i može pomoći u popravljanju oštećenih stanica te je sastavni dio antioksidantnih enzima koji mogu spriječiti dijeljenje stanica raka.