Simptomi da vam je narušen imunološki sustav

| Health |

Održavanje zdravog imunološkog sustava, spremnog za borbu protiv svake infekcije od ključne je važnosti za svakog pojedinca. Oslabljeni imunološki sustav ne samo da nas čini ranjivijima za respiratorne bolesti poput COVID-19 uzrokovane koronavirusom, nego dovodi do brojnih zdravstvenih problema.

Stručnjaci tvrde da je najvažnija zdrava i uravnotežena prehrana, adekvatan i kvalitetan san, kontrola stresa, izbjegavanje pušenja i alkohola, redovno vježbanje, održavanje težine i osobna higijena.

Da biste prepoznali oslabljen imunološki sustav obratite pažnju na signale koje vam tijelo šalje, a mi vam u nastavku donosimo 4 najčešća.

Kronični umor

Ako se i dalje osjećate umorno iako ste se naspavali, možda postoji problem s vašim imunitetom. Postoji puno posljedica kroničnog umora: bolovi u zglobovima, mučnina, smanjeni apetit… Sve to može značiti da nam je oslabio imunitet.

Česte prehlade

Sasvim je normalno da se prehladite jednom ili dva puta godišnje. No, česte prehlade očit su znak da nam je imunitet oslabio. Dugotrajna primjena antibiotika dva puta godišnje također može značiti da naše tijelo možda nije "spremno" za borbu protiv mikroba kojima je izloženo.

Kožne infekcije

Kod opekotina, posjekotina i modrica naše tijelo reagira tako da "šalje" bogate hranjive tvari kako bi se obnovila oštećena koža. Taj postupak ozdravljenja kože ovisi o zdravim imunološkim stanicama. Kada je imunitet oslabljen, zacjeljivanje kože ide sporije. Mali, bolni čirevi u ustima, kao i druge kožne infekcije, mogli bi biti znakovi oslabljenog imunološkog sustava.

Probavni problemi

Naš probavni sustav predstavlja gotovo 70% cjelokupnog imunološkog sustava. Uz to, korisne bakterije i mikroorganizmi (flora) koji "žive" tamo štite naša crijeva od infekcija i poboljšavaju imunitet. Poremećaji crijevne flore mogu povećati rizik od zaraze virusima ili uzrokovati kroničnu upalu. Sve više znanstvenih istraživanja pokazuje koliko su važna zdrava crijeva i svakim danom učimo sve više o vezi imuniteta i crijevne flore. Nadutost, plinovi ili zatvor mogu biti znakovi da nam je imunitet oslabio.