Rajčica je savršena namirnica za blistav ten

| Health |

Pixabay

Bez rajčica ne možemo zamisliti ljetni obrok.

Njihova sočna tekstura i sladak okus samo su neke od stvari koje čine rajčicu nezaobilaznim sastojkom svake kuhinje, no zdravstvene prednosti rajčice su beskrajne i nepoznate mnogim ljudima.

Donosimo vam nekoliko zdravstvenih prednosti rajčica:

Smanjuje opekline od sunca
Iako predug boravak na suncu nikako nije dobar za vašu kožu, redovito jedenje rajčice može smanjiti rizik od sunčanih opeklina.

Pomaže kod upala
Zahvaljujući likopenu koji sadrži, rajčica može smanjiti upale u tijelu. Za ublažavanje upala najbolje je jesti kuhanu rajčicu. Također je odličan odabir za sve koji se bore s aknama.

Za jaku i sjajnu kosu
Ako imate problema sa slabom i beživotnom kosom, onda biste svakako trebali uključiti rajčice u svoj jelovnik. Rajčice su bogate vitaminom A koji vašu kosu čini sjajnijom i jačom.

Poboljšava vid
Osim što je dobar za kosu, vitamin A je odličan i za zdravlje očiju jer poboljšava vid. Istraživanja su pokazala da jedenje rajčice može poboljšati vid čak i kod onih osoba koje nose naočale ili kontaktne leće.

Snižava krvni tlak
Umjesto da uzimate lijekove za snižavanje krvnog tlaka, radije jedite rajčice. Naime, rajčice sadrže kalij koji pomaže kod snižavanja krvnog tlaka. Jedenjem jedne porcije rajčica zadovoljit ćete 11,4 posto dnevnih potreba za kalijem.