Patite li od visoko funkcionalne anksioznosti?

| Health |

Instagram/@camilacoelho

Visoko funkcionalna anksioznost nije isto što i generalizirani anksiozni poremećaj.

No, s obzirom na to da je anksioznost složeno, nijansirano, stanje može biti teško reći što točno  proživljavate te kako sebi pomoći da to poboljšate.

Visoko funkcionalna anksioznost oblik je anksioznosti gdje se osoba, koja živi sa stanjem, nalazi u neprestanoj potrazi za savršenstvom u svemu što radi. Kao rezultat, postignuća osobe se, izvana, mogu smatrati velikim uspjehom ili se sama osoba, od drugih ljudi, percipira kao netko kome jako dobro ide u životu.

Dok za neke ljude to može značiti potjera za ostvarenjem u karijeri, za druge to može značiti uspjeh u drugim područjima života, poput međuljudskih odnosa ili osobnih dostignuća.

Koji su simptomi visoko funkcionalne anksioznosti?

Visoko funkcionirajuća anksioznost ima tendenciju da se vrlo dobro maskira, što ju čini opasanom. No, postoje neka uobičajena ponašanja na koja morate paziti ako mislite da to vi ili netko vama blizak patite od ovog oblika anksioznosti.

Osobe koje pate od visoko funkcionalne anksioznosti mogu se, drugima, činiti kao da su "uvijek u pokretu", što je često rezultat pretjerane brige koja im sprječava mogućnost opuštanja.

Osobe s visoko funkcionalnom anksioznošću obično su previše kritične prema sebi, unatoč svojim osobnim postignućima i uspjesima.. To se često javlja zajedno sa stalnom potrebom da traže odobravanje od drugih ljudi, osobito onih koji su im bliski, kako bi im to pomoglo u borbi protiv osjećaja tjeskobe.

Visoko funkcionirajuća anksioznost može se očitovati psihički i fizički . Možda ćete se stalno nalaziti u premišljanju stvari i iscrpljivati se scenarijima "što ako" te se suočiti sa stalnim osjećajem da ste na rubu čak i kad nema očitog razloga da bi se osjećali nervozno ili da bi ste paničarili.

Fizički ćete primijetiti promjene u obrascima spavanja, napetosti mišića, pa čak i otkucaju srca, ali to vas neće ometati s nastavkom svakodnevnog života.

Koja je razlika između visoko funkcionalne anksioznosti i generaliziranog anksioznog poremećaja?

Generalizirani anksiozni poremećaj oblik je anksioznosti koji može biti stalno iskustvo onima koji žive s tim stanjem. Ljudi koji žive s  generaliziranim anksioznim poremećajem mogu se probuditi preplavljeni s osjećajem tjeskobe i zabrinutosti te u krevet otići osjećajući se na isti način. Njihova briga je dugoročna i opisana kao zabrinutost zbog brige.

Za razliku od toga, pojedinci koji pate od visoko funkcionirajuće anksioznost pokušavaju odgurnuti svoju anksioznost ostvarujući se u svom poslu i osobnom životu. Oni postavljaju nevjerojatno visoke standarde za sebe, držeći se zaokupljeni radom te im to služi kao distrakcija.

Oba stanja karakteriziraju tjeskobne misli i brige koje se često mogu nazvati pretjeranim razmišljanjem. Ta  prekomjerna analiza svih aspekata života osobe može uzrokovati trajno stanje tjeskobe i stresa. Kod oba poremećaja postoji sličnost u pogledu iskazivanja nemogućnosti isključenja.

Kako upravljati s visoko funkcionalnom anksioznošću?

Uvođenje jednostavnih promjena u način života mogu donijeti veliku razliku. Ograničavanje konzumacije kofeina, redovito vježbanje i dovoljno spavanja pomažu u smanjenju anksioznih misli i pozitivno utječu na vaše mentalno zdravlje.

Razgovor o stresu i anksioznosti je, također, vrlo važan kao i pristup tretmanima koji se temelje na dokazima poput kognitivne bihevioralne terapije koje igraju vitalnu ulogu u liječenju anksioznosti.

Stručnjaci preporučuju pokušati se boriti protiv anksioznosti čitajući materijale o samopomoći ili vježbajući pažljivost i meditaciju putem popularnih aplikacija.

Važno je identificirati različite mogućnosti i odrediti koja vam najbolje odgovara kao pojedincu. Bez obzira na to razgovarate li otvoreno s prijateljima i obitelji ili s liječnikom opće prakse, važno je koristiti sve dostupne resurse za samopomoć.