Ovo su namirnice koje trebate izbjegavati ako se osjećate loše

| Health |

Instagram/@tamara

Ako se budite na pogrešnoj strani kreveta i ne možete se otresti lošeg raspoloženja ili sezonski afektivni poremećaji spuštaju vaše raspoloženje, kutija sladoleda i ostajanje u krevetu čine se kao odlična ideja.

No, ono što jedete zapravo igra vitalnu ulogu u tome kako se osjećate! Iako bi vam čokoladni sladoled mogao podići raspoloženje, to će vjerojatno biti samo privremeno. Za sezonski afektivni poremećaj nema brzog rješenja, ali puno ljudi ističe kako zdrava prehrana i vježbanje mogu olakšati simptome.

Kako biste pokrenuli hormone zbog kojih se osjećate dobro u svoju prehranu trebali biste uključiti obilje voća i povrća i drugih namirnica koje povećavaju raspoloženje, a izbjegavati onu hranu koja vas spušta.

U nastavku pročitajte koja vas hrana dovodi u loše raspoloženje i iako će vas ovaj popis isprva možda iznenaditi, znanstveno je dokazano da vam upravo ove namirnice kvare raspoloženje pa ih je potrebno konzumirati s oprezom.

Kofein

Zbog kofeina ćete se možda u početku osjećati bolje, ali visoko kofeinska pića mogu dugoročno uzrokovati dehidraciju i ostaviti osjećaj razdražljivosti. Kofein često stvara i ovisnost, a prilikom odvikavanja mogu se pojaviti i jake glavobolje.

Šećer

Tajna je izbjegavati slatku hranu koja daje trenutni pick-up zbog toga što će nakon toga uslijediti i nagli pad energije.

Nadalje, s tim će vaše raspoloženje otići i ponovno ćete se naći u začaranom krugu gdje posežete za još.

Alkohol

Iako alkohol  u kratkom vremenskom periodu može stvoriti ugodno i opušteno stanje uma, popijete li sutra ćete se osjećati razdražljivo, neraspoloženo i anksiozno.