Ovo je razlog zašto zimi žudite za visokokaloričnom hranom

| Health |

Instagram/@thefashionfraction

U zimskim mjesecima većina nas nabije dodatne kilograme pod izlikom da će nam to pomoći da se ne prehladimo, no to nije istina.

Prvo, ne višak težine ne pomaže očuvati vaše zdravlje.

 Dakle, što se, zapravo, događa? Naime, ljudsko tijelo je pod snažnim utjecajem sunčeve svjetlosti, pa kada mrak počinje ranije padati, razine vašeg serotonina (hormona sreće) počinju padati. Jedenje hrane s velikim udjelom ugljikohidrata daje tijelu poticaj za proizvodnju serotonina.

Naime, ugljikohidrati pokreću oslobađanje inzulina u krvotok, što pomaže pretvoriti aminokiselinu triptofan u serotonin.

To objašnjava zašto nesvjesno, i svjesno, posežete za ugljikohidratima kako biste pojačali svoje raspoloženje.

Da biste nastavili ići pravim putem, preporučuje se konzumacija obroka pet puta dnevno a vaši tanjuri trebali bi biti ispunjeni s jelima koji su bogatim hranjivim sastojcima i vlaknastim povrćem:

U svoju prehranu uvrstite mrkvu, običnu tjesteninu zamijenite onom od brokule, a umjesto tijesta za pizzu koristite tikvice. Odlučite se za umake na bazi rajčice te zamijenite kremaste umake kadgod možete

Također, kada je riječ o ugljikohidratima, ako već morate konzumirati tjesteninu, odlučite se za integralne tjestenine i smeđu rižu jer je za njih potrebno duže vrijeme da ih vaše tijelo probavi i snizuje glukozu u krvotok, što vam omogućuje da ublažite vrijednosti šećera u krvi i iskoristite energiju koja sporo ispušta.