Ovo je najzdravija namirnica na svijetu

| Health |

Instagram/@tamara

Nutricionisti su presudili da je brokula, po svim svojstvima koje sadrži, najzdravija namirnica koju možete pojesti.

Ovo povrće smatralo se namirnicom s jedinstvenom vrijednošću još od vremena antičkih Rimljana, zbog svojih ljekovitih svojstava.

Naime, istraživanja su pokazala kako je brokula vrlo djelotvorna kada je u pitanju prevencija i liječenje nekoliko tipova raka jer u organizmu proizvodi anti-maligne aktivnosti, a izotiocijanati, koji se nalaze u brokuli, pruža vitalnost i obnavlja cervikalne, hepatocelularne i jajne stanice te stanice pankreasa zahvaćene rakom.

Također, ovo povrće ima jaka anti-upalna svojstva u liječenju oboljelih od leukemije.

Ona je riznica vitamina C i K te se ponaša kao moćan antioksidant koji čisti organizam od slobodnih radikala, koji uništavaju zdrave stanice.

Vitamin C pomaže i u sintezi kolagena pa djeluje i protiv starenja dok vitamin K pomaže u pravilnom zgrušavanju krvi, čime čuva zdravlje kostiju.

Obiluje vlaknima i hranljivim materija te čisti crijeva od štetnih materija, regulira probavu i apsorbira šećere iz crijevnog trakta.

S druge strane, brokula je prepun esencijalnih minerala, poput željeza, kalcija, magnezija, mangana, selena i kalcija, koji udruženim snagama pomažu prirodne procese u organizmu