Ovisni ste o šećeru? Evo kako se riješiti te nezdrave navike

| Health |

Kako se riješiti ovisnoti o šećeru?

Postoji uvriježena teza kako postoje tri bijele smrti, a to su brašno, sol i šećer. Prevelik unos šećera kroz dnevnu prehranu može uzrokovati cijeli niz bolesti kao što su dijabetes, bolesti kardio-vaskularnog sustava... Stoga je vrlo bitno kontrolirati dnevni unos šećera.
Šećer našem organizmu daje energiju stoga se i razvija velika želja za njime. Osim energije, konzumacija šećera stvara psihičku ugodu stoga je vrlo lako razviti ovisnost prema istome.
Postoji niz uzroka koji mogu izazvati ovisnost o šećeru, ali isto tako svaki problem ima i svoje rješenje. Mi vam u nastavku uzroke ovisnosti o šećeru, ali i kako se te ovisnosti možete riješiti.

Kako se riješiti ovisnoti o šećeru?


1. Nedostatak sna
Što je veći nedostatak sna u vašem organizmu to je veća želja i potreba za šećerom. Probajte imati uredan san te spavati osam sati dnevno.
2. Nedostatak hranjivih tvari
Uravnotežena prehrana ključ je zdravog organizma te vitke linije. Ako je vaše tijelo nahranjeno vitaminima, mineralima i ostalim ključnim nutrijentima vaša želja za slatkim će biti manja. Voće je odličan nadomjestak za slatkiše.
3. Navika
Snaga uma najjači je alat u rješavanju svake ovisnosti pa tako i ovisnosti o šećeru. Dogovorite se sami sa sobom o unosu šećera kroz dan te si odredite da na primjer kroz dan možete pojesti jedan red čokolade ili nekog drugog slatkiša.
4. Probajte biti sretni
Iako postoje vrlo teški dani ili razdoblja u životu, hrana vam ne bi trebala predstavljati utjehu. Sreća je stanje uma stoga je ne bi trebalo dovoditi u vezu s hranom.