Masnoća i masne kiseline dolaze u mnogim oblicima. Među njima ima onih koje su dobre te onih koje su loše po naše zdravlje. Planirate li radi zdravlja promijeniti režim prehrane ili pak želite izgubiti višak kilograma bitno je obratiti pozornost na masnoće kako na njihovu kalorijsku vrijednost tako i na one koje su dobre po naše tijelo i one koje mogu biti štetne po nas. Zato vam mi donosimo kratki pravilnik o masnoćama koji bi trebali znati.
Maslac životinjskog podrijetla trebali bi izbjegavati te ga zamijeniti maslinovim uljem dok je margarin koji se radi od biljnih masnoća dobro zamijeniti avokadom.
Uživate li u mesu poglavito stejkovima razmislite da ih zamijenite ribom poglavito lososom koji obiluje omega tri masnim kiselinama.
Razmislite o zamijeni mljevenog mesa poglavito junećeg i svinjskog s tofuom.
Možda i najbitnije jest da grickalice u obliku čipsa, smokija, nachosa zamijenite orašastim plodovima poput badema, oraha, kikirikija...