Najčešće greške kod pripremanja smoothieja

| Health |

Instagram/ @smoothie_planet

Smoothieji mogu biti sjajan način da započnete dan ili napunite energiju nakon treninga, no ako ga ne napravite uz pravu količinu voća, možete dobiti napitak pun šećera koji će vam samo povećati razinu šećera u krvi i nakon toga ćete ubrzo biti gladni.

Kada se naprave ispravno, ovi zdravi napici mogu biti jednostavan i prikladan način za pakiranje puno hrane u jednu čašu. Glavni sastojak svakog smothieja je voće, a znamo da je ono puno vitamina. No, ako stavite previše voća, možete dosegnuti visok nivo šećera. Nemojte praviti smoothieje ako nisu bogati vlaknima i ograničite količinu voća na samo jednu šalicu. To znači da ako miješate različite plodove poput banana i bobičastog voća, koristite pola male banane i pola šalice šumskog voća.

Uzimanje previše voća i nedovoljno povrća sa zaslađenim mlijekom ili voćnim sokom neke od uobičajenih grešaka koje ljudi čine prilikom izrade smoothieja kod kuće.

Nutricionisti savjetuju da u ovaj zdravi napitak stavljate maksimalno jednu šalicu voća i puno povrća. Voće i povrće također pružaju mnoge korisne hranjive tvari poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata. Vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi i pomažu nam da budemo siti.  Povrće koje preporučuju su špinat i kelj, a od voća banane i šumsko voće. Banane jer daju finu, gustu teksturu smoothieju, a šumsko voće jer ima najveći sadržaj vlakana.

Ako stavljate grčki jogurt, preporučuje se maksimalno pola šalice. Grčki jogurt prepun je proteina, probiotika i drugih hranjivih tvari.

Kada je riječ o tekućoj bazi, savjetuju da izbjegavate upotrebu slatkog. Koristite obično mlijeko, kokosovu vodu ili bademovo mlijeko..