Najbolje namirnice za poboljšanje imuniteta zimi

| Health |

 

Da bi vaš imunološki sustav besprijekorno funkcionirao, potrebno je da dobije odgovarajuće količine vitamina i minerala, a to ćete najbolje postići raznovrsnom prehranom.

Poznato je da je zimi svježe voće i povrće manje dostupno pa treba biti kreativan u dobivanju vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari iz hrane. Osim citrusnog voća, u jačanju imuniteta možete se poslužiti i namirnicama kao što su kefir, kiseli kupus, banane i slični, savjetuju nutricionisti.

Ovaj fermentirani mliječni proizvod sadrži oligosaharide, vrstu kompleksnih ugljikohidrata koji zadržavaju dobre bakterije u želucu i jačaju imunitet. Čuvajte kefir na hladnoći jer su aktivne kulture osjetljive na visoke temperature.

Kiseli kupus je jedan od glavnih izvora vitamina C u zimsko vrijeme. S obzirom na to da nastaje procesom fermentiranja, pun je zdravih bakterija koje čuvaju zdravlje želuca te štite organizam od bolesti.

Artičoke također sadrže neprobavljive hranjive tvari koje hrane dobre bakterije u probavnom sustavu i jačaju stanje organizma.

Banane su odličan izvor kalija i magnezija. Ovi minerali iznimno su važni za tijelo u stanjima stresa, iscrpljenosti i umora pa se nameću kao odlični saveznici u jačanju imuniteta tijekom zime.