Najbolje dijete u 2021. godini poredane po učinkovitosti

| Health |

Najbolje dijete u 2021.

Svake godine, dok milijuni ljudi širom svijeta donose nove odluke da se zdravije hrane i kreću na dijete, US News & World Report objavljuje prikladno tempiranu ljestvicu najboljih dijeta. Panel stručnjaka za pretilost, prehranu, dijabetes, bolesti srca i psihologiju hrane strogo ocjenjuje svaku od 39 dijeta prema sedam kriterija: vjerojatnost gubitka značajne težine u prvih 12 mjeseci, vjerojatnost gubitka značajne težine tijekom dvije godine ili više, učinkovitost za prevenciju dijabetesa (ili kao dijeta za održavanje), učinkovitost za prevenciju bolesti srca (ili za smanjenje rizika za srčane bolesnike), lakoća održavanja dijete, prehrambena cjelovitost te zdravstveni rizici (poput pothranjenosti, prebrzog mršavljenja ili nedostatka specifičnih hranjivih sastojaka).
Na rang listi 2021., kao i mnogih prethodnih godina, mnoge su najpopularnije dijete prošle prilično loše. Keto dijeta na pretposljednjem je mjestu, a Whole30 tik iznad nje. Atkins je rangiran na jednom mjestu iznad, a ni Paleo dijeta nije bila daleko iznad Atkinsa. Veganstvo je izjednačeno za 17. mjesto, dok se vegetarijanstvo našlo na devetom mjestu ljestvice.

Na prvom mjestu nalazi se dijeta s dvije ključne zajedničke stvari: raznolikost i naglasak na cjelovitoj hrani, a u nastavku vam donosimo ljestvicu top 5 izglasanih dijeta (uključujući one koje dijele mjesto)

1. MEDITERANSKA DIJETA

Na prvom se mjestu liste našla Mediteranska prehrana, koja je već prethodne godine stekla određenu popularnost zbog lakoće održavanja i odličnog balansa prehrane. U ovoj dijeti naglasak je na voću, povrću, cjelovitim žitaricama, maslinovom ulju, grahu, orašastim plodovima, mahunarkama, ribi i ostalim plodovima mora. Jaja, sir i jogurt možete jesti umjereno. Crveno meso i šećer neka budu kao poslastice.

2. DASH DIJETA  (2.mjesto, izjednačena)
Puni naziv DASH prehrane je „dietary approaches to stop hypertension“, što prevedeno znači prehrambeni pristupi za zaustavljanje hipertenzije. U ovoj biste dijeti trebali jesti puno voća, povrća, nemasnih proteina, cjelovitih žitarica i mliječnih proizvoda s malo masnoće te izbjegavati zasićene masti i šećer.

3. FLEXITARIAN  (2.mjesto, izjednačena)

Iako treća po redu, Flexitarian dijeta dijeli drugo mjesto s DASH dijetom. Ova vrsta dijete podrazumijeva da se većinu vremena hranite kao vegetarijanci. Zamijenite meso grahom, graškom ili jajima te konzumirajte puno voća, povrća i cjelovitih žitarica. Ako vam je ovakav način prehrane prihvatljiv, savjetujemo da potražite više detalja, jer postoji cjeloviti plan obroka koji uključuje doručak, ručak, večeru i dva međuobroka koji računaju da unosite ukupno 1500 kalorija dnevno. Ali, dozvoljeno je i povremeno se zamijeniti fleksibilnim obrocima.

4. WEIGHT WATCHERS
Ustvari prvi plaćeni program na popisu, WW koristi bodovni sustav za usmjeravanje korisnika koji su na dijeti prema hrani nižoj u šećeru, zasićenim mastima i ukupnim kalorijama, dok istovremeno unose malo više proteina. Postoje razni plaćeni planovi WW-a, a najniža cijena je oko 20 dolara mjesečno.

5. MAYO CLINIC DIJETA  (5.mjesto, izjednačena)

Peto mjesto na ljestvici dijele čak 4 prehrane, jedna od kojih je i Mayo Clinic. Ova dijeta odvija se u dvije fazeprva faza (‘Lose it!’) uključuje dodavanje zdravog doručka (voća, povrća, cjelovitih žitarica, zdravih masti) plus 30 minuta vježbanja dnevno. Ne smijete jesti dok gledate televiziju ili jesti šećer, osim onoga koji se prirodno nalazi u voću. Meso je dopušteno samo u ograničenim količinama, kao i punomasna mliječna hrana. Druga faza (‘Live it!’) u osnovi je prva faza, ali s više fleksibilnosti. Nećete realno zauvijek rezati šećer, a dijeta klinike Mayo to priznaje. Dakle, dugoročni plan uključuje unošenje mnogo cjelovitih žitarica, voća, povrća i zdravih masti te manje zasićenih masti i šećera.

6. MIND DIJETA  (5.mjesto, izjednačena)
Na 5. se mjestu nalazi i dijeta koja je ustvari kombinacija dvije prethodno navedene - DASH i Mediteranske prehrane, a cilj joj je da se sastoji od unošenja svih namirnica koje su namijenjene jačanju zdravlja mozga. Dnevno biste trebali pojesti najmanje tri porcije cjelovitih žitarica i salatu, jedno povrće i jednu čašu vina. Grickalice se sastoje uglavnom od orašastih plodova, a svaki drugi dan trebali biste pojesti pola šalice graha. Mogu se umiješati i perad, bobičasto voće te riba.

7. TLC  (5.mjesto, izjednačena)
TLC dijeta, ili njenim punim nazivom therapeutic lifestyle changes dijeta slijedi izuzetno otvoren način prehrane. Glavna ideja ovdje je smanjiti ukupne kalorije, usredotočujući se na jedenje što manje zasićenih masti i kolesterola (plus jesti više vlakana). Cilj je unijeti 2.500 kalorija dnevno za muškarce ili 1.800 za žene - manje ako želite smršaviti, kao i održati niži kolesterol (čemu je ova prehrana i namijenjena)

8. VOLUMETRICS DIJETA  (5.mjesto,izjednačena)

Ideja ovog načina prehrane je odabrati hranu s niskom energetskom gustoćom. Na primjer, kolači i čips, „spakiraju“ puno kalorija u malu porciju, što znači da je lako konzumirati ih u većim količinama i ne osjećati se sitima. Za razliku od toga, voće i povrće je vrlo zasitno u usporedbi s koliko kalorija (i hranjivih sastojaka!) sadrži. Ova dijeta dijeli hranu u četiri kategorije, od najmanje do energetski najgušće, pri čemu trebate jesti uglavnom hranu iz prve i dvije kategorije (povrće, žitarice, meso s niskim udjelom masti i grah). Treću kategoriju (masnije meso, sirevi, kolači, preljev za salate) treba jesti umjereno, dok se kategoriju četiri (čips, bomboni, orašasti plodovi, maslac, kolačići) uglavnom treba izbjegavati.