Najbolje biljne zamjene za kravlje mlijeko

| Health |

Svi oni koji su obično kravlje mlijeko zamijenili biljnim tvrde kako sada imaju više energije, njihova probava funkcionira puno bolje, manje su skloni upalama i imaju čišći ten.

Biljne alternative za kravlje mlijeko nerijetko su i puno ukusnije, a osim toga pomažu poboljšanju zdravlja planete Zemlje i sprječavanju okrutnosti nad životinjama.
Primjerice, stočarstvo je jedan od najvećih uzročnika klimatskih promjena jer stvara velike količine stakleničkih plinova, zagađuje tlo i vode.

Koja biljna mlijeka možete probati?

Umjesto kravljeg mlijeka isprobajte bademovo mlijeko, koje sadrži vitamine A, B21, D i E, kao i minerale poput kalcija, magnezija, željeza, selena, mangana i fosfora. Bogat je i nezasićenim omega-3 masnim kiselinama i flavonoidima koji su vrlo moćni antioksidansi.

Sojino mlijeko je također odlična alternativa za kravlje mlijeko. Lako je probavljivo, ali je ujedno i veoma hranjivo s obzirom na to da je bogato proteinima, kvalitetnim ugljikohidratima, vitaminima (1, B2, B12 i D) te mineralima (kalij, kalcij i magnezij). Osim toga, žene će obradovati i činjenica da ovo mlijeko sadrži izoflavone, biljne hormone koji djeluju kao antioksidansi i imaju odličan učinak na zdravlje žena.

Mlijeko od konoplje sadrži vitamine A, B i E, kao i minerale poput kalcija, fosfora, magnezija, kalija... Ima dosta jači okus nego sojino ili rižino mlijeko, a osim toga je i gušći. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama i proteinima.

Jeste li probali rižino mlijeko? Ima blag ukus i djelovanje na organizam, preporučuje se ljudima koji su skloni alergijama. Sadrži velike količine mangana i selena koji doprinose održavanju imuniteta. Osim toga, sadrži i veliku količinu lako probavljivih ugljikohidrata, kao i vitamina B.

No, vitamin B pronaći ćete i u mlijeku od lješnjaka. Bogat je nezasićenim masnim kiselinama, magnezijem, kalcijem, kao i vitaminom E. Ako imate problema s masnoćom u krvi, isprobajte zobeno mlijeko, koje je bogat izvor vitamina, minerala i folne kiseline. Sadrži vlakna koja povoljno djeluju na probavu i uravnotežuje nivo masnoće u krvi.

Naposljetku, ako volite intenzivan okus onda birajte kokosovo mlijeko. Bogat je mineralima poput kalija, kalcija, željeza, cinka, magnezija, selena, fosfora, bakra i mangana, a osim toga sadrži i vitamine poput B, D, C i E, kao i kiseline koje djeluju protuupalno i štite organizam od bakterija i virusa.