Koja su najbolja, a koja najgora pića za vaše zube?

| Health |

Bilo da vas muči osjetljivost zubi ili jednostavno želite bjeliji osmijeh, određena pića mogu pomoći (ili odmoći) vašem dentalnom zdravlju i izgledu zubi.

U nastavku vam donosimo listu 5 najboljih i najgorih pića za naše zube, osmijeh, ali i zdravlje.

NAJBOLJA PIĆA

  1. Mlijeko. Kalcij i vitamin D održavaju zube snažnima i zdravima. Također, mlijeko sadrži vrstu proteina koja stvara zaštitnički film na desnima te sprječava paradentozu.
  2. Votka s mineralnom. Ako naručujete piće u baru, uvijek birajte pića koja su prozirna. Neće vam ostaviti mrlje na zubima te ubijaju bakterije koje su odgovorne za loš zadah.
  3. Zeleni ili biljni čajevi. Zadovoljite potrebu za kofeinom (i antioksidansima) bez mrlja na zubima.
  4. Mineralna voda. Zbog visokog udjela minerala, kao i kalcij fosfata, ne šteti zubima.
  5. Obična voda. Dobra stara obična voda uvijek se pokaže kao najbolji odabir kada je riječ o bilo kakvom zdravlju. Ostat ćete hidratizirati, ali i isprati eventualne ostatke hrane među zubima.

NAJGORA PIĆA

  1. Gazirana pića. Možda i najgore piće od svih na popisu. Sva gazirana pića oštećuju zubnu caklinu, a ona tamnije boje ih mogu i nepovratno umrljati.
  2. Kava ili crni čaj. Što je piće tamnije, to će više mrlja ostati na zubima. Ako baš morate, ova pića uvijek pijte na slamku ili odaberite čaj svjetlije boje.
  3. Crno vino. Jedna riječ: crni zubi. Znamo da nije realno reći vam da više nikad ne pijete vino, ali imajte na umu da bi bilo dobro između svakih nekoliko gutljaja vina popiti gutljaj vode.
  4. Voćni sokovi. Posebice oni citrusni poput naranče ili limuna zato što su kiseli i mogu oštetiti zubnu caklinu.
  5. Flaširana voda. OK, svakako nije najgori odabir, ali svejedno nije tako dobra kao naša voda iz slavine jer joj je u procesu flaširanja oduzet fluorid.