Muči vas proljetni umor? Fitness trenerica Tanja Hajdarhodžić otkrila je kako ga smanjiti

| Health |

Koliko puta smo čuli za fenomen proljetnog umora te koliko ste ga puta spomenuli pitajući se da li je upravo on zaslužan za naše psiho-fizičko stanje proteklih dana? Kako bi bolje shvatili što on točno predstavlja, kako se manifestira i kako se nositi s proljetnim umorom za savjete smo upitali Tanju Hajdarhodžić. Tanja je certificirana fitnes trenerica, zaljubljenica u fitnes i zdrav način života. Individualnim pristupom vrlo uspješno radi na poboljšanju zdravstvenog, funkcionalnog, mišićnog i kardio fitnesa. Trenutno organizira i online treninge, a njen rad možete pratiti na njenom Instagram profilu @tanja.personal_trainer

Tanja Hajdarhodžić

Tijekom zimskih mjeseci dani su kraći, više vremena provodimo u kući, jedemo masnu i tešku hranu, vrijeme je loše i napadaju nas razne respiratorne tegobe koje nas iscrpe do kraja. Ako prilikom svega navedenoga ne nabacimo koji kilogram viška pravi smo sretnici s obzirom da su nam aktivnosti i potrošnja kalorija uvelike smanjeni. Dolaskom proljeća zaredaju se topliji i sunčaniji dani koje nas mame na otvoreno, u šetnju i obrađivanje vrtova. Naglo shvatimo da bismo trebali skinuti dobivene kilograme. Šetali bi, rolali, trčali, ali smo previše umrtvili tijelo tijekom zime pa to ne ide tako lako.

Javljaju se umor, vrtoglavica, nedostatak koncentracije i energije te želja za snom. Od toga postajemo razdražljivi, bezvoljni, a neki čak i depresivni te radno neučinkoviti.

@tanja.personal_trainer

Da bismo što lakše skinuli taj psiho-fizički teret koji nam je zima natovarila na leđa potrebno je:

• hranu obogatiti sezonskim voćem i povrćem kako bi vitaminsko-mineralni status doveli u balans


• povećati unos vode, svježe cijeđenih skokova i biljnih čajeva


• postupno povećavati aktivnosti i boravak na otvorenom (čeka nas 6 toplih mjeseci stoga nema žurbe)


• u početku manje nositi sunčane naočale kako bi se razina melatonina smanjila, a serotonina povećala (naravno da pritom nećete zuriti u Sunce)