Marelice su slatki zalogaj pun zdravstvenih benefita

| Health |

Instagram/@hannastefansson

Marelice su jedno od najpopularnijih voćki svakog ljeta.

Ovo narančasto okruglo voće može se pronaći na tržnicama diljem naše obale, ali i drugih zemalja svijeta.

U drevnoj Kini koristili su ga kao lijek i voćku dugovječnosti, a danas je i popularan sastojak u proizvodnji parfema. Osim samog ploda, u prehrambenoj industriji se koristi i sjemenka marelice. One su česta zamjena za bademe, a koristi se i za proizvodnju jestivih ulja i talijanskih amareto likera.

Marelice su bogate vitaminom A koji je poznat i pod imenom retinol koji čini čuda za vašu kožu.
Uz beta karoten koji također nalazimo u marelicama, retinol, smanjuju rizik od razvoja opasne očne bolesti poput makularne degeneracije i čuva imunološki sustav.

Bez obzira jedete li ih svježe ili sušene, marelice su dobar izvor dijetalnih vlakana. Uz činjenicu što su bogate vitaminom A, ovo voće se lako probavlja u tijelu, a nutrijenti koji se nalaze u njemu se brzo apsorbiraju je zbog toga probava osoba koje jedu marelice uredna i redovita.

Marelice, također, doprinose i poboljšanoj gastrointestinalnoj funkciji. Visok udio vlakana, osim probavi, doprinosi i smanjenju lošeg kolesterola u organizmu te tako smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Udio kalija u marelicama održava ravnotežu elektrolita u sustavu i tako pomaže radu srčanog mišića. Izvrstan su izvor antioksidansa koji štite od slobodnih radikala i doprinose zdravoj krvi.

Također, pomažu u očuvanju zdravlja kože jer sadrže kombinaciju vitamin A, C i fitonutrijenata,a antioksidansi iz marelice usporavaju procese njezinog starenja.


Marelice imaju nisku kaloričnu vrijednost pa su izvrstan međuobrok s kojim nećete unijeti previše kalorija, a smanjit će osjećaj gladi i zasladiti se.