Koliko vode treba piti dnevno?

| Health |

instagram/ @dropbottle

Došlo je vrijeme kada većinu dnevnih sati provodimo na poslu, svaki dan smo puni obaveza i sigurno nam je potrebno da u nekom trenutku malo usporimo.

Ako ste primijetili da se lako umarate i vrlo brzo se osjećate ,,istrošeno“, zapitajte se koliko pijete vode i u kojim količinama?

Nedostatak vode u organizmu može uzrokovati umor, glavobolju i smanjenje koncentracije. Također, regulacija temperature, prijenos hranljivih tvari i ispiranje toksina iz organizma ne bi se moglo zamisliti bez vode.

Koliko je vode potrebno zdravoj osobi ovisi od više faktora, kao što su spol, starost, posebna stanja (npr. trudnoća, dojenje), stupanj fizičke aktivnosti, izloženost toplom ambijentu. Kod osoba koje su izložene povećanoj tjelesnoj aktivnosti te kod trudnica, potrebe za vodom su povećane.

Odrasle osobe koje se bave tjelesnom aktivnošću bi trebale unositi oko 2.7 L (žene) odnosno 3.7 L (muškarci) dnevno, računajući sve izvore (hranu i tekućinu). Prosječna žena bi trebala unositi 2.2 L vode dnevno, a prosječan muškarac 2.5 L.