Koliko soli vam je dnevno potrebno?

| Health |

Pixabay

Preporučeni unos soli je 1500 mg dnevno, ali većina ljudi konzumira više no dvostruko od te količine.

Kada kažemo sol, mislimo na kuhinjsku sol, odnosno natrijev klorid pa unos soli treba ograničiti u kontekstu unosa natrija. Natrij je mineral koji nam je prijeko potreban za život i njegova koncentracija u organizmu vrlo je konstantna.

Prekomjeran unos natrija, odnosno soli, pogoduje hipertenziji i razvitku kardiovaskularnih bolesti.


Kako prepoznati jedete li previše soli?

Jedna od važnih uloga natrija u tijelu je da pomaže u ravnoteži tekućine, ali konzumiranje prevelikih količina natrija uzrokuje zadržavanje vode u organizmu.

Jedna od najvećih kratkoročnih posljedica jedenja puno soli je natečenost zbog koje vaša težina može skočiti i do nekoliko kilograma tijekom noći.


Koji su pokazatelji da vaša prehrana sadrži previše soli?


Kada se radi o dugoročnim posljedicama, prekomjerni unos soli može dovesti vaše zdravlje u opasnost. Česte glavobolje ili bubrežni kamenci samo su neki od problema uzrokovanih prekomjernom konzumacijom soli.

S vremenom, najizraženiji simptom može biti visoki krvni tlak na koji bi ste trebali obratiti posebnu pažnju jer je on jedan od vodećih uzroka smrti žena u svijetu.


Što učiniti ako ste pojeli previše soli?


Kako biste svoje tijelo vratili u ravnotežu potrebno je dovoljno se hidratizirati vodom i jesti hranu bogatu kalijem jer on djeluje protivno natriju i snižava krvni tlak. Pokušajte što manje jesti izvan kuče jer restoranska jela često sadrže veće količine soli nego ona koja ste sami skuhali.


Koji su pametni načini smanjenja soli?

Dobra vijest je da nećete morati računati svaki miligrama soli koji pojedete. Istina je da je sol nešto što je vašem tijelu potrebno za pravilno funkcioniranje mišića i živaca, a ujedno i pojačava okus hrane, ali to nije jedini način na koji možete svoja jela učiniti ukusnijima.

Prilikom kuhanja preporučuje se okrenuti drugim začinima visokog ukusa, poput češnjaka i luka u prahu, a ljutinu unijeti kajenskom ili crvenom paprikom dok će limunov sok i ocat hrani će dodati svježinu.

Jedite svježu hranu kada god možete. Više od 40 posto soli koja se dnevno konzumira dolazi iz 10 vrsta hrane, uključujući kruh, pizzu, juhe, grickalice u vrećici i sir. Puno ovih namirnica su ultraprerađene sorte koje prehrambeni stručnjaci savjetuju izbjegavati.


Bez obzira koju hranu kupujete, pročitajte naljepnice kako biste bili svjesni koliko soli konzumirate jer će vam vaše srce kasnije biti zahvalno.