Koliko kave je previše?

| Health |

 

Pijemo je ujutro, popodne, navečer, ma skoro u svako doba dana. Vjerojatno je najpopularniji napitak na svijetu, ali pripazite, i s kavom možete pretjerati.

Zamisliti dan bez kave nezamislivo je milijunima ljudi širom svijeta, a za sve njih istraživači imaju dobru vijest.

Prema posljednjim istraživanjima dnevno možete popiti do 5 šalica kave bez straha da ćete ugroziti zdravlje srca.

Instagram/@frassyaudrey

Prethodna istraživanja sugerirala su da kava povećava rizik od srčanog i moždanog udara zbog čega su istraživači sugerirali da pazite na to koliko kave dnevno pijete. No, nova studija koja je provedena u Velikoj Britaniji, a u kojoj je sudjelovalo više od 8.000 osoba, pokazala je da dnevno možete popiti do 5 šalica kave.

Osobe koje su u istraživanju svaki dan konzumirale do 5 šalica kave nisu imale veći rizik da će dobiti začepljenje arterija u odnosu na osobe koje su dnevno konzumirale manje od jedne šalice kave.

"Bez obzira na veliku popularnost kave širom svijeta, različiti izvještaji mogli bi odvratiti ljude od konzumiranja kave i uživanja u njoj. Iako u ovoj studiji ne možemo dokazati uzročnu vezu, naša istraživanja pokazuju da kava nije tako loša za arterije kao što su sugerirale prethodne studije", rekao je Kenneth Fung sa sveučilišta koje je provelo istraživanje.