Koliko je zapravo štetan solarij?

| Health |

Instagram/@alessandraambrosio

Mnogima je korištenje solarija opcija pripreme boje za plažu, no znamo li koliko je solarij zapravo štetan?

Svi smo upoznati s činjenicom da je UV zračenje štetno i da utječe na razvoj premaligni i maligni promjena te da ubrzava starenje. No, koristeći se solarijem direktno se izlažemo UVA zrakama koje su i do 15 puta jače od najjačeg popodnevnog sunca te samim time činimo i veću štetu svojoj koži.

Upravo UVA zrake dovode do promjena struktura stanica, oslobađanja slobodnih radikala, pucanja kolagena i dehidracije u dubinu kože. Osim toga, dokazano je da je UVA zračenje kancerogeno te da osobe koje koriste solarij imaju povećan rizik oboljenja od raka kože.

Posljedice korištenja solarija mogu se pojaviti 10, 20 i 30 godina kasnije na što mnogi korisnici okreću glavu misleći da se to sigurno neće dogoditi njima.

Ako ste jedna od osoba koja koristi solarij, važno je napomenuti da nije preporučljivo koristiti ga ako ste osoba svjetlije puti, imate mnogo madeža ili ste imali rak kože. Također, odlazak u solarij treba izbjegavati za vrijeme uzimanja antibiotika, ako je vaša koža pod upalom, za vrijeme trudnoće i dojenja te ako imate suhu kožu.

Prije odlaska u solarij napravite piling cijelog tijela, skinite svu šminku, koristite zaštitne naočale, nakon sunčanja nadoknadite gubitak tekućine vodom, namažite se hidratantnom kremom i prije svega provjerite čistoću solarija u kojemu se sunčate.