Koji su čudotvorni učinci lavande?

| Health |

Instagram/@marinbeecompany

Lavanda se još naziva i mediteranskom kraljicom bilja.

Iako se često smatra ukrasnom, ova prekrasna ljubičasta biljka ima brojne pozitivne učinke na naše zdravlja.

Kao ljekovita biljka postala je cijenjena u srednjem vijeku, nakon što se proširila po redovničkim vrtovima u Engleskoj i sjevernoj Europi. Najčešće se koristi za dobivanje lavandinog ulja koje se koristi kao antiseptik i u aromaterapiji, a lavandino eterično ulje je jedno od najčešće korištenih ulja u industriji kozmetike.

U nastavku možete pročitati gdje se sve lavanda koristi i kako utječe na naš organizam.

Sredstvo za smirenje

Eterično ulje lavande ima umirujući miris  čini izvrsnim djeluje na živce. Lavanda pomaže u liječenju migrene, glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa. Njezin ugodan miris otklanja umor i nemir te smiruje i opušta tijelo.

Nesanica

Eterično ulje lavande umiruje tijelo i potiče san.

Njega kože

Eterično ulje lavande ima antiseptičkim i protugljivičnim svojstvima koja su pogodna za liječenje brojnih kožnih bolesti poput akna, psorijaze drugih  upala. Dobro je za rane i posjekotine  jer pomaže u regeneraciji i zarastanju ožiljaka.

Uklanjanje ili smanjenje bolova

Lavanda je izvrstan  lijek za razne vrste bolova. Pomaže kod neuralgija, išijasa, lumbaga, bolova u vratu, upale mišića i napetosti. Redovitom masažom eteričnim uljem lavande smanjuju se bolovi nastali zbog reume i uganuća u zglobovima.

Imunitet

Redovita uporaba eteričnog ulja lavande podiže imunitet.

Cirkulacija

Eterično ulje lavande potiče cirkulaciju u tijelu, snižava krvni tlak i učinkovito je u borbi protiv hipertenzije.

Dišni sustav

Inhaliranje lavandinog ulja pomaže u borbi protiv dišnih problema kao što su infekcije grla, gripu, kašalj, prehlada, astma, začepljenje sinusa, bronhitis i laringitis.

Urinarni trakt

Regulira urinarne traktove te stimulira proizvodnju mokraće te smanjuje grčeve nastale upalom mokraćnog mjehura.

Probava 

Lavandino ulje povećava pokretljivost crijeva te  potiče proizvodnju želučanih sokova i žuči te je korisno u liječenju bolova želuca, kolika, nadutosti, povraćanja i proljeva.