Koji orašasti maslac je najzdraviji?

| Health |

Instagram/ @detox_recipes

Maslac od kikirikija je  poznat kao zdrav izvor biljnih masnoća i proteina, no u zadnje vrijeme je hit i i bademov maslac pa se često postavlja pitanje koji je zdraviji.

Vrsta masti je najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir. I bademov maslac i maslac od kikirikija sadrže visoko nezasićene masti, vrstu masti koja je povezana sa smanjenjem srčanih bolesti i boljom kontrolom šećera u krvi. Bez obzira na to, porcija bademovog maslaca s dvije žličice sadrži otprilike 25 posto više nezasićenih masti od iste količine kikiriki maslaca.

Porcija maslaca od kikirikija ima i preko dvostruko više zasićenih masti nego porcija bademovog maslaca. Iako zasićene masnoće nisu nužno štetne, previše njih može povećati kolesterol, što dalje može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Oba maslaca imaju slične hranjive vrijednosti. Dvije žličice maslaca od kikirikija ili badema sadrže nešto manje od 200 kalorija.

No, maslac od badema je ipak zdraviji od maslaca od kikirikija jer ima više vitamina, minerala i vlakana. Bademov maslac sadrži skoro tri puta više vitamina E, dvostruko više željeza i sedam puta više kalcija od maslaca od kikirikija