Koji minerali su važni za jači imunitet, više energije i bolji san?

| Health |

Instagram/ @harissa_spicestore

Minerali nam osiguravaju jači imunitet, više energije i bolji san.

Liječnici se slažu da oni imaju izuzetno važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju cijelog organizma jer ga štite od stresa. Iako su u hrani prisutni samo u tragovima, utječu na sve organe, a ako ih nema dovoljno, javljaju se različite bolesti.

Donosimo vam sve prednosti 3 najvažnija minerala - magnezija, cinka i željeza.

Pixabay

Magnezij

To je mineral koji se u stresnim situacijama izlučuje putem tjelesnih tekućina. Optimalan unos magnezija može ublažiti osjećaj anksioznosti, a važan je i za zdravlje kostiju i mišića, kao i osjećaj energije. Pojedina istraživanja pokazuju da povoljno utječe i na san. Kolika je dnevna doza magnezija koja nam je potrebna? Ženama je potrebno oko 320 mg dnevno. S obzirom na to da se njegove rezerve smanjuju napornom fizičkom aktivnošću (mišići ga troše tijekom vježbanja), ponekad tu dozu treba povećati.Magnezij se nalazi u sjemenkama, zelenom povrću, avokadu i crnoj čokoladi.

Cink

Cink utječe na imunološki sustav i samim tim nas štiti od različitih infekcija (uključujući i COVID-19). Ako ga u organizmu nema dovoljno, dolazi do slabljenja imunološke reakcije u nekim ćelijama, što otežava borbu s infekcijom i može izazvati upalne procese i oštećenja.
Koja hrana je bogata cinkom? Najveće količine se nalaze u morskim plodovima i crvenom mesu, a nešto manje ima ga u mahunarkama, integralnim žitaricama i sjemenkama bundeve. Optimalni dnevni unos cinka iznosi oko 8 mg.

Željezo

Ovaj mineral je neophodan da bi eritrociti nesmetano prenosili kisik kroz cijelo tijelo. Osim toga, željezo je važno za funkciju mišića. Nedovoljan unos hranom može otežati koncentraciju i povećati rizik od nastanka anemije.
Da do toga ne bi došlo, jedite meso, morske plodove, mahunarke i zeleno lisnato povrće.