Koji esencijalni minerali najvjerojatnije nedostaju vašoj prehrani?

| Health |

Instagram/@juliamateian

Kada su u pitanju prehrambene koristi, vitamini su dugo stajali u središtu pozornosti.

Ali što je s onim podjednako važnim mineralnim koji su ključni za kosti i kojima se ne odaje nikakvo priznanje?

Govorimo o mineralima u tragovima koji su potrebni spojevima, iako ih pronalazimo u mikroskopskim količinama, kako biste održali naše tijelo u skladu s prirodom. Tragično je da žive u sjeni vitamina, poput vitamina A, C i D.

Vitamini i minerali, oboje, su kategorizirani kao mikrohranjivi, ali postoje neke jasne razlike između njih.

Vitamini su organski spojevi koji sadrže ugljik, a potječu ih iz biljaka ili životinja te ih moramo konzumirati jer ih naše tijelo prirodno ne može proizvesti dovoljno ili, kao u slučaju vitamina  E i D, ne mogu ih uopće stvarati.

Minerali su, s druge strane, anorganske tvari koje nikada nisu bile žive i koje se ne mogu uništiti toplinom i / ili kuhanjem. Makro-minerali su potrebni u većim količinama , dok su minerali u tragovima potrebni u vrlo malim količinama, često nižim od čak 1 mg dnevno.

Za razliku od vitamina, nema nebitnih minerala, što znači da ih morate sve nabaviti putem svoje prehrane.

Ako patite od nedostatka minerala može doći do simptoma koji uključuju kronični umor, pad kognitivnih funkcija pa čak i depresiju.

Koji su esencijalni minerali i kako ih unijeti u organizam?

Jod

Ne samo da je ključan za neurološki razvoj ,već i igra veliku ulogu u zdravom radu štitnjače.

Bez njega vaš aktivni hormon štitnjače, trijodtironin ,koji je uključen u brzinu metabolizma, rad srca i probave, kontrolu mišića, održavanje kostiju i razvoj mozga, ne bi postojao.

Glavni izvori joda potiče  iz morskih plodova, ali možete ga nadoknaditi i konzumacijom jodirane soli.

Bakar

On je ključan za metabolizam masti. U studiji iz 2016. godine, istraživači su otkrili da što više bakra ima u tijelu, više se razgrađuje mast. Dokazano je i da djeluje kao poticaj za mozak, odnosno da je njegov nedostatak povezan s Alzheimerovom bolešću.

Pronaći ga možemo u sjemenkama suncokreta, orašastim plodovima, zelenim maslinama i školjkama.

Selen

Selen pojačava rad imunološkog sustava i ključni je igrač u stvaranju i oplodnji jajnih stanica. Nalazimo ga u orašastim plodovima i jajima.

Molibden

Molibden podržava enzim sulfit oksidazu, koji je sastavni dio pretvorbe toksičnih sulfita u više inertnih sulfata, koje tijelo tada može izlučiti mokraćom.

Hrana koja raste iznad zemlje ima više molibdena od one koja raste ispod pa ga pronaći možete u namirnicama poput karfiola, graha, krumpira i zobi.

Mangan

Ovaj je mineral važan za zdravlje kostiju i može pomoći povratiti gubitak mineralne gustoće kostiju ako ga uzimate kao dodatak uz kalcij, bakar i cink.Mangan aktivira glikozil transferaze, enzime potreban za stvaranje molekula proteoglikana koji se nalaze u hrskavici.

Vjerojatno najjednostavniji izvor je čaj i to onaj s klinčićima ili cimetom.