Koje su zdravstvene prednosti provođenja vremena u prirodi?

| Health |

Instagram/@marinbeecompany

U doba pametnih telefona i psihićkih poremećaja uzrokovanih pretjeranim korištenjem društvenih mreža, priroda je, uz vježbanje, sve popularniji prijedlog za liječenje.

Sve više liječnika savjetuje da kada se osjećate depresivno odete u šetnju i provodite vrijeme u prirodi.

Postoji razlog zbog kojeg je priroda toliko uobičajen recept. Trošenje vremena u zelenom prostoru pozitivno utječe na mentalno i fizičko zdravlje.

Jedno je istraživanje otkrilo da sam čin gledanja u prirodu poboljšava zdravlje vašeg mozga, a japanska praksa provođenja vremena u šetnji i meditaciji  povezana je s blagodatima poput poboljšanog zdravlja srca i smanjenja tjeskobe, depresije te umora.

Ako ste ikada proveli vrijeme u prirodi, vjerojatno ste upoznati s osjećajem mira i spokoja koji dolazi s tihim zvukom jesenskog opadanja lišća koje se drobi pod vašim.

Koje su, zapravo, zdravstvene prednosti prirode?

U doba u kojem je izgaranje službena medicinska dijagnoza i gdje, u prosjeku, provodimo četiri sata dnevno na svojim telefonima, borba naših tijela ili reakcije na promjene vremena aktiviraju se gotovo stalno.

Tijelo šalje energetske vojnike u udove, srce i pluća,dijelove koji su vam potrebni da biste trčali, borili se ili ostali mirni. Da bi se to postiglo, tijelo ometa probavu, imunitet i smanjuje stanice koje se bore protiv bolesti.

U takvom stanju vi, doslovno, stvarate okruženje u kojima bolest može napredovati.

Veza s prirodom je korisna, pa čak i vitalna za ljudsko zdravlje i dobrobit .

Jedno je istraživanje pokazalo da učinci jednosatne šetnje prirodom snižava razinu adrenalina i kortizola do sedam dana u tijelu. Nije vam potrebno puno da iskoristite prednosti  boravka na otvorenom , samo nekoliko minuta dovoljno je da se vaš živčani sustav odmori od stalnog stresa u kojem se nalazi.

Zelena vježba ili fizičko kretanje u prirodnom okruženju, povećava broj otkucaja srca, povećanje daha i aktivnost prirodnih stanica ubojica, dijela imunološkog sustava koji se bori karcinom.

Također, vrijedno je napomenuti da u šetnju ne smijete ponijeti svoje moderne stresore poput mobilnih telefona jer će oni ometati vaš fokus na prirodu.

Pokušajte svim svojim osjetilima uroniti svoj um u i izvući se iz budućnosti i prošlosti. Priroda je potpuno senzacionalno iskustvo i može nam pomoći da trenirate svoj um i sjetite se malo  osobnog vremena neće srušiti cijeli svijet.

Nema sumnje da priroda može pomoći, zato se potrudite iskoristiti sve što vam ona može ponuditi.