Koje su zdravstvene prednosti čokolade?

| Health |

Instagram/@whenchaimet_biskit

Čokolada, prema nutricionistima,stvara pozitivan efekt na vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Ako ne možete odoljeti slatkišima, čokolada je stvar koju trebate konzumirati. Stručnjaci uspoređuju osjećaj koji dobivamo jedući čokoladu s onim osjećajem kada se zaljubimo. Studije su pokazale da upravo čokolada sadrži spoj kemikalija kofeina, teobromina, tirozina i tripotofana, koje podižu raspoloženje. Dakle, osim što je ukusna, zbog čokolade se osjećate sretnije.

No, važno je napomenuti da ove beneficije ne sadrži svaka čokolada već samo tamna čokolada s visokim udiom kakaa. Okus, miris i tekstura čokolade stimuliraju dijelove mozga koji kontroliraju naše raspoloženje.

Triptofan, esencijalna aminokiselina, koji se nalazi u čokoladi stimulira proizvodnju serotonina, prirodnog antidepresiva, u mozgu. Zahvaljujući flavonoidima, konzumiranje čokolade snižava krvni tlak, razrjeđuje krv i djeluje protuupalno te pomaže zaustaviti loš kolesterol od oksidacije. Kao jedan od zanimljivijih benefita čokolada navest ćemo činjenicu da uz pomoć teobromina, koji djeluje na vagusni živac, čokolada smiruje kašalj.

Svi znamo da previše slatke ili masne hrane pridonosi pretilosti i drugim zdravstvenim problemima, ali dobra vijest za ljubitelje čokolade je da male količine ovog slatkiša imaju zdravstvenih  prednosti. Dakle, nepotrebno je osjećati se krivima ako se s vremena na vrijeme prepustite žudnji za čokoladom ako je ona dio uravnotežene prehrane.