Koje namirnice (ne) smijete jesti nakon isteka roka valjanosti?

| Health |

 

Instagram/ @smoothiebowl

Nakon kupnje namirnice obično stavljamo u frižider. Nakon nekog vremena ih zaboravimo pa ih koristimo i nakon isteka roka trajanja. No, to je velika pogreška koju trebate izbjegavati.

Neke namirnice mogu izazvati velike zdravstvene probleme ako ne poštujemo pravila njihove upotrebe.

U nastavku vam donosimo 5 namirnica koje ne biste trebali koristiti nakon isteka roka valjanosti.

Cijeđeni sokovi
U današnje vrijeme mnogi ljudi prave sokove kako bi zdravo započeli dan. Sokovi imaju razne blagodat jer sadrže hranjive sastojke i prepuni su vitamina i minerala.
No, u usporedbi s prerađenim sokovima iz supermarketa, postoji jedna velika razlika: prerađeni sokovi se pasteriziraju kako bi ubili sve štetne bakterije (poput sirovog mlijeka), a cijeđeni sokovi nisu.

Riba
Kod kupnje i skladištenja svježe ribe, ključno je izbjegavati prekid lanca hlađenja. To možete učiniti tako što ćete ribu držati u hladnoj kutiji ili hladnoj vrećici kako bi ostala na hladnom u putu od supermarketa do kuće.
Kako je riba vrlo osjetljiva na bakterije, važno je pojesti je u roku od dva sata od kupnje. Ako želite jesti ribu poslije toga, stavite je zamrzivač u kojem može stajati do šest mjeseci.

Špinat
Pakiranje špinata i zelene salate obično su prethodno oprana. No, to ne znači da ti proizvodi i dalje ne sadrže bakterije poput E. coli pa ih je prije upotrebe neophodno ponovo oprati, ali i potrošiti prije roka valjanosti.

Mljeveno meso
Mljeveno meso je nepredvidivo i u pogledu čuvanja i pripreme pa trebate pažljivo paziti datum isteka. Mljeveno meso kojem je istekao rok trajanja može biti zaraženo stafilokoknim aureusom ili salmonelom, a mogli biste dobiti i trovanje hranom.

Bobičasto voće
Bobičasto voće je relativno krhko i osjetljivo pa s njima treba pažljivo postupati. Što se tiče skladištenja, prvo izvadite pokvareno voće kako one ne bi pokvarile dobre. Držite ih u tanjuru u hladnjaku i nemojte ih prati dok ne budete htjeli da ih jedete. Tako će ostati svježe duže vrijeme. Ako ih ne želite odmah jesti, zamrznite ih.