Koje namirnice je najbolje jesti sirove?

| Health |

 

Neke namirnice je najbolje konzumirati sirove jer pri kuhanju, prženju ili nekom sličnom načinu pripreme mogu izgubiti svojstva koja su inače korisna za naše zdravlje.

Kuhana cikla gubi 25 posto folata (oblik vitamina B9), kao i mnoštvo drugih vitamina i minerala. Cikla također sadrži kalcij, željezo, bjelančevine i kalij, kao i visok nivo vlakana i folata.

Druga namirnica koju je najbolje jesti je kelj koji u kuhanom stanju nema ista svojstva u borbi protiv različitih bolesti kao sirovi kelj.

Kelj sadrži spojeve koji se nazivaju glukozinolati, a koji se pretvaraju u drugačiji spoj kada dođu u kontakt s enzimom mirozinazom. Toplina inaktivira mirozinazu pa tako kuhani kelj gubi svojstva za borbu protiv različitih bolesti.

Crvena paprika je odličan izvor vitamina C. Ona sadrži skoro tri puta više ovog vitamina nego naranče. No toplina ga uništava, zbog čega stručnjaci preporučuju da ih konzumirate sirove kako biste osigurali veći unos vitamina C.

Volim borovnice - najbolje hrvatske borovnice

Koliko često jedete borovnice? One su pune antioksidanata koji se zovu flavonoidi. Najbolje ih je konzumirati sirove kako biste u organizam unijeli što je više moguće. Osim toga, nekoliko istraživanja je otkrilo kako obrada borovnica smanjuje nivo polifenola.

Crveni luk ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, posebice ako ga konzumirate sirovog. Primjerice, kuhanje luka može smanjiti prednosti fitokemikalija koje se bore protiv raka. Osim toga, luk pomaže kod sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.

Kada se luk zagrije u pećnici ili na vatri, sva svojstva koja su inače korisna za srce nestaju u roku od pola sata ili manje, što uglavnom ovisi o tome da li je luk čitav ili je narezan.

Naposljetku, kuhanje češnjaka potiskuje njegovo antibakterijsko djelovanje, a jedna minuta u mikrovalnoj uništava njegove sposobnosti za borbu protiv raka.