Kako ublažiti menstrualne tegobe

| Health |

Pixabay

Jedan od glavnih uzroka koji stoji iza ženskih problema obilnih mjesečnica je nedostatak vitamina A u prehrani.

Iako je razina ovog vitamina promjenjiva u tijelu tijekom perioda od jednog mjeseca, utvrđeno je da postoji veza između nivoa vitamina A i nivoa ženskih hormona, a potpuni nedostatak ovog vitamina  tijekom dugog vremenskog perioda može dovesti do veoma obilnog krvarenja tijekom onih dana u mjesecu.

U nekim slučajevima, nedostatak vitamina A nije problem koji dovodi do obilnih mjesečnica. Također nedostatak drugih minerala i vitamina određuje na koji će se način vitamin A koristiti u našem tijelu te stoga može doći do popratnih pojava kao što je i obilna mjesečnica.

Kontracepcijske pilule
Većina žena, kada posjete ginekologa u vezi sa svojom obilnom mjesečnicom, dobiju recept za korištenje kontracepcijskih pilula. Omotač pilule pomaže da se podigne nivo vitamina A u tijelu. Nažalost, ovo također znači da kada žene prestanu uzimati pilule, njihov nivo vitamina A opada, što dovodi do trošenja zaliha u jetri. Tada ponovno dolazi do obilnih mjesečnica.

Uzimanje vitamina
Vitamin C je jedan od stvari za koji se pokazalo da pomaže. Kada uzimate hranu koja je bogata željezom, apsorpcija samog željeza iz izvora koji nije životinjskog porijekla se povećava, što dovodi do lakših i manje obilnih mjesečnica.
Najrazumnija opcija koju možete imati kada želite prebroditi obilne i bolne menstruacije je svakodnevno uzimanje multivitamina. Preporučuje se uzimanje više od 20 mg željeza poslije obilne menstruacije. Primijetit ćete da u mnogim multivitaminima ima oko 10 mg, što ostavlja prostor da vi unesete ostatak kroz hranu bogatu željezom kao što je, primjerice špinat.